Lyset
Carmen Draghici
Co-Founder
Ce inseamna branding pentru un antreprenor tanar?
Daca parintii nostri nu intelegeau beneficiu unui branding pentru ca se facea in Romania dupa comunism, se facea bisnita la propriu si nu conta cum aratai ci sa ai produsul, antreprenorii tineri, cei de varsta noastra 24-30 de ani, suntem in categoria in care noi experimentam zilnic branding-ul. Zilnic iesim din casa si noi experimentam branding-ul. Si cred ca nu mai avem nicio scuza sa nu-l intelegem. Pentru ca alegem acum dintr-o multitudine de produse. Acum nu produsul mai e puterea. Adica daca faci vreo inovatie, vreun super produs mega ingenios, sa fii efectiv inovator. Dar altfel cred ca generatia tanara nu mai are nicio scuza sa nu inteleaga beneficiile branding-ului uitandu-ne nu doar in Romania, in ograda pe altora din alte tari si cum au crescut brandurile alea. Nu cred ca ii vine vreunui om un nume ca sa nu numesc brand, care sa arate sters asa. Sa nu prezinte niciun interes. Nu il alegi ca nu pui mana sau daca e online te uiti si il schimbi daca nu-ti place cum arata. Si cred ca in directia asta ne ducem. Eu cred ca cine va face business de aici incolo trebuie sa se bazeze foarte mult pe beneficiu emotional pe care il aduci clientilor. Pentru ca beneficiu rational cumpara emotional si il justifica intr-adevar rational dar pana il justifica au platit.
Cum alegi agentia de branding?
As spune ca ar trebui ca agentia de branding sa rearticuleze viziunea, misiunea si valorile dar ei nu vor vedea asta prima oara. Le-as recomanda din suflet sa se uita la portofoliu agentiei, sa fie atenti la prima intalnire cu agentia in care vor vedea toti pasii premergatori realizarii acelei identitati vizuale si sa se uite la cum le este explicat beneficiu si cum intelege agentia, nisa in care ei activeaza. E si asta foarte important. Ca agentia sa inteleaga nisa in care ei sunt. Care e clientul lor final de fapt si cum ajungem la el. Pentru ca e o diferenta foarte majora intre cum sa arate identitatea vizuala bazata pe piata in care tu activezi. E foarte mare diferenta. Clasa, venitul mediu al clientului tau final si asa mai departe. Si eu cred ca astea sunt cele mai importante.
Ce este procesul de branding?
Uitandu-ne la orice cumparam, ca toti cumparam zilnic ceva, cumparam pe baza a ceva. Nu cumparam doar produse pentru ca produse are toata lumea. Toata lumea vinde un produs. Ei bine prin branding poti face ca produsul ala sa se diferentieze si automat sa atragi clienti catre tine. Iar clientii daca vin spre tine iti fac vanzari. Iti cresc cifra de afaceri. Iti cresc profitul. Si practic eu cred ca asta e palnia de la identitate vizuala. Ajungi la cifra de afaceri pentru ca clientul tau poate sa parcurga si sa inteleaga beneficiile emotionale. Pentru ca daca nu fac inovatie eu nu vad cum altfel te poti diferentia real intr-o piata atat de competitiva unde nu avem doar brand-uri romanesti. Avem multe companii internationale care vin cu multe lucruri in spate. Si cred ca este posibil prin acest instrument minunat numit branding.
Ce a fost brandingul pentru LYSET?
Consider ca a fost cel mai important lucru pe care noi l-am facut pentru startup-ul nostru. A fost, stiti cand sunt copiii mici si ii impingi asa un pic de la spate sa le dai avant sa mearga cu bicicleta? Asa a fost branding-ul pentru noi. Nici n-am ascultat. La un moment dat renuntasem sa spunem cat a fost costul procesului de branding. Oricum era degeaba. Dar a fost si acum o spun, cel mai bun lucru pe care noi puteam sa-l facem la momentul ala. Pleca de la un simplu catalog. Chiar daca noi dupa oferta prezentata nu am inceput colaborarea imediat, tin minte ca am iesit pe usa si am spus: “Alex ok, nu avem acum, ne oprim cu tot ce facem. Facem pauza un pic, facem ce faceam pana acum si cand avem, revenim aici si aici o sa facem”. Asa s-a intamplat. La doua luni distanta am inceput procesul. Nu a fost nebunie de asta spun ca cred ca a fost o chestie de, imi place mie sa spun de intelepciune pentru ca real a fost, ne-a impins asa de la spate.