Cand avem nevoie de branding?
Vrem sa lansam un produs nou pe piata.
Lansarea unui produs poate fi usor comparata cu prima intalnire intre doua persoane care nu se cunosteau inainte. De regula, ne prezentam cu numele mic si numele de familie si cu o mica povestioara despre noi, de unde suntem, ce facem, ce ne place sau nu ne place, ce vrem. Asa si produsul nou lansat are nevoie de un nume, ceva visual, precum fata unei persoane pentru a fi mai usor retinut, si povestioara lui, la fel, pentru a fi mai usor de retinut. Vorbim de fapt despre identitatea vizuala a produsului nou: nume, logo, slogan, ambalaj, pozitionare sau misiune, viziune si valori. Toate acestea pentru ca noi, oamenii, suntem foarte vizuali. INOVEO a dezvoltat povesti atat pentru branduri mici, cat si pentru branduri mari.
Produsul existent are un potential mai mare. La cativa ani dupa lansare, produsul creste, dar nu la nivelul la care ne-am dori.
De foarte multe ori ni se intampla sa lansam un produs asa cum am stiut noi cel mai bine. Avem un produs de calitate, de foarte multe ori, mult mai bun decat produsele competitorilor. Il lansam cu minime resurse apeland la prieteni si familie pentru nume, logo si website. Produsul e primit bine pe piata, insa dupa cativa ani simtim ca ceva nu merge asa cum ne-am dorit initial. E ca atunci cand te simti rau, dar nu stii ce te doare. Mergi la un control, medicul iti face anamneza, te intreaba tot felul de aspect din copilarie, despre mama, tata si bunici si apoi iti prescrie o reteta. si in branding problema poate avea mai multe cauze: poate fi vorba de un competitor nou care a intrat pe piata si ti-a luat din clienti, poate fi vorba de clienti puternici care au bugete foarte mari de publicitate, poate fi vorba de o pozitionare gresita la lansare sau lipsa totala a acesteia, poate fi vorba de o neconcordanta a pretului cu produsul sau de nepenetrarea suficienta a pietei. Daca vorbim de un produs de larg consum, poate fi vorba de un ambalaj neatractiv sau care nu are informatia pe care o cauta clientul. De asemenea ar putea fi o gama foarte larga de produse lansate unul cate unul pe o perioada de timp din dorinta de a rapsunde nevoilor unui distribuitor sau unui buyer, dar care cu timpul genereaza ineficienta. Sau poate fi vorba de mai multe produse din portofoliu care trebuie pozitionate corect si asta ar trebui sa se vada si in ambalaj si in comunicare. Poate fi una din aceste comobinatii sau o combinatie sau situatii nementionate aici. Pentru fiecare recomandam o reteta individualizata in functie de particularitatea situatie. INOVEO a lucrat proiecte de acest gen atat pentru branduri mici, cat si pentru branduri mari. De cele mai multe ori aceste situatii se incadreaza la rebranding sau la brand management.
Achizitie sau fuziunea dintre doua companii
Cand doua sau mai multe companii fuzioneaza, avem o situatie destul de similara celei de mariaj. Una dintre ele va prelua numele celeilalte, vor merge in continuare cu ambele nume sau vor prefera sa isi aleaga un nou nume. Depinde foarte mult de context. Cand brandul Piraeus Bank a fost achizitionat de grupul de investiti J.C. Flowers banca a trecut printrun amplu process de rebranding. Noua entitate astfel formata a primit o noua denumire, FIRST BANK, si o noua identitate vizuala: logo, manifestare, o noua imagine a agentiilor, sucursalelor si a bancomatelor, o noua voce si o noua manifestare pentru audientele interne si externe.
La fuziunea dintre doua companii este nevoie de un mediu placut si comunicare interna cu angajatii
La fuziunea dintre OMV Group si Petrom, managementul a decis sa-si mute toti angajatii intr-o singura cladire. Pentru a face tranzitia dintr-un sediu intr-altul mai usoara, INOVEO a fost angajata sa identifice diverse elemente de design interior care sa transmita valorile noii organizatii, in acelasi timp sa faciliteze navigarea prin cladire. Angajatii sunt un factor foarte important pentru dezvoltarea afacerii: daca ei se simt bine si muncesc cu drag si cifrele pot creste mai usor.
Un brand are nevoie de notorietate pentru a performa
Daca ai un geniu in casa, care canta perfect la pian in sala de curs sau acasa, ramane un geniu pentru un cerc restrans de cunostinte si prieteni. Daca el va concerta la Ateneul din Bucuresti sau la Musikverein Concert Hall din Viena vorbim deja de cu totul altceva. Foarte multe companii romanesti se lanseaza pe piata si dupa cativa ani simt ca performeaza la acelasi nivel. Multe dintre ele se lupta cu o competitie acerba care investeste masiv in publicitate. Altele se lupta cu branduri recunoscute la nivel international. Nu inseamna ca brandul nostru nu are loc pe piata. Important e sa iesim si sa ne spunem povestea pentru a fi auziti de cat mai multi. Lansarea comunicarii inseamna un pas catre clientul nostru. Daca eu am spus “Buna ziua”, de cele mai multe ori mi se va raspunde. Daca tac, voi trece neobservat. Asa se intampla si cu brandurile. Cele care incearca o comunicare cu audienta lor au mai multe sanse de reusita. O comunicare insa nu inseamna ceva sporadic si oportunistic. E nevoie de o analiza atenta si de transmiterea mesajului corect catre audienta dorita. si canalul media joaca un rol important pentru ca trebuie ales cu grija functie de momentul de viata al brandului nostru, functie de resursele financiare ale companiei.
Importam branduri pe care nu le detinem
Companiile importatoare se confrunta deseori cu dilema „ce fac, investesc intr-un brand care nu e al meu? Ce fac daca imi pierd exclusivitatea in piata? Am investit degeaba?” O solutie ar fi constructia unui brand propriu, un brand al tau, asupra caruia detii toate drepturile. Un astfel de brand poate creste rapid si prin transfer de capital de brand de la brandul de importat, pe car eil opereaza tot compania ta, la cel propriu pe care tocmai te pregatesti sa il lansezi. Este cazul companiei Final Distribution din piata de constructii care importa brandul de acoperisuri Gerard, brandul Delta de invelitori si brandul Keylite de ferestre de mansarda si si-a dezvoltat brandul propriu Novatik. Este important sa investesti sanatos in imaginea companiei tale pentru ca esti interfata cu distribuitorii, cu clientii si la un moment dat e posibil ca detinatorul de brand sa vrea sa te cumpere pentru ca ai o pozitie buna in piata. Cu cat imaginea ta e mai buna, cu atat valoarea companiei creste.