Cum arata un nume de brand ideal?
La cateva sute de milioane de afaceri in intreaga lume, devine din ce in ce mai complicat sa te diferentiezi. Chiar si in cele mai bune cazuri, procesul de naming ramane subiectiv si bazat pe emotii. Fie ca iti denumesti copilul, barca sau brandul, procesul poate crea nenumarate discutii.
Dar suntem aici pentru a te ajuta. In linii mari, un nume ideal de brand este relevant, are o tonalitate armonica – deci, suna bine, este usor de retinut si transmite beneficiile produsului sau serviciului.
Despre acest subiect am discutat, pe larg, aici – despre cele 8 principii de naming in branding, dintre care le alegem pe cele vitale si le dezvoltam mai jos. Asadar, din perspectiva noastra, un nume ideal de brand este memorabil, este complex din punctul de vedere al semanticii, este reprezentativ pentru industria din care faci parte, suna bine cand il spui cu voce tare, declanseaza un capitol intreg de asocieri eterogene care ti se pot dezvalui progresiv. Un nume ideal actioneaza arareori ca un coup-de-foudre, ba, din contra, e similar iubirii mature – vine firesc si ii descoperi valentele pe masura ce brandul tau se implineste, evolueaza.
Este memorabil
Ce inseamna memorabil? Atrage atentia si e usor de memorat. Insa, in aceeasi masura, rezoneaza cu audienta ta, este compatibil cu valorile lor culturale dar nu tradeaza viziunea companiei si ii ajuta sa inteleaga foarte rapid cum ii poate ajuta brandul tau. Desi tentatia de a boteza brandul cu un nume complicat si iesit din comun este destul de mare, nu recomandam. Clientii tai vor cumpara doar daca au incredere in ceea ce le oferi, iar daca numele este criptic, ajungi sa iti faci un deserviciu. Numele este memorabil si pentru ca respecta pozitionarea in categorie. De ce crezi ca retii usor FanCurier sau eMAG? Pentru ca stii din start ca este vorba de servicii de curierat sau de un magazin online.
Suna bine in orice limba
Teoria spune ca in numele de brand trebuie sa identificam sunetele persuasiunii. Un nume bun de brand este molipsitor si poate fi pronuntat printr-o deschidere ampla a valului palatin. De aceea, lingvistii sunt adeseori implicati in identificarea unui nume bun de brand. De exemplu, atunci cand Kraft s-a rebranduit in Mondelez, asteptarea era sa aiba succes. Termenul Mondelez este o alaturare mai degraba fortata intre cuvantul francez Monda (lume) si inventatul Delez (ca varianta creativa a termenului delicieux). Priza la public a fost destul de slaba iar expertii in comunicare de brand spun ca acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca nu s-a acordat o atentie sporita dimensiunilor psiholingvistice ale termenului. Traditional, sunt cateva trucuri lingvistice care sunt folosite atunci cand construiesti un nume de brand: aliteratia precum in Coca-Cola, asocierile morfologice precum in Crafmatic sau aluziile semantice precum in Nike.
Un studiu din 2007 realizat de Tina M. Lowrey și L. J. Shrum despre simbolismul fonetic si numele brandurilor sugerează ca vocalele si consoanele in sine pot avea semnificatie simbolică, anumite sunete fiind percepute pozitive și altele negative in accentuarea anumitor proprietati si caracteristici ale unui produs. Studiul a pornit de la un experiment din 1929 realizat de Edward Sapir, in care participantii au fost rugati sa asocieze cuvintele artificiale Mal si Mil (diferenta doar de o vocala) fie cu o masa mai mica sau mai mare. Peste 80% dintre participanti au fost de acord ca Mal (cu o vocala plina, spusa din piept) se refera la masa mai mare și Mil (cu o vocala spusa din varful limbii) la masa mai mica. Insa, la fel de bine, vocalele pline precum O sau U pot transmite un sens negativ si ar putea sugera cu usurinta un articol greu sau mare, in timp ce cuvintele precum Pinch si Slim au vocale frontale care transmit un sentiment de finete. Mai mult, studiul sustine ca o vocala plina precum U – ca u în Putrid și Puke se gaseste adesea in cuvinte care exprima dezgust si, prin urmare, se poate imprumuta in general pentru a reda conotatii negative.
Este unic
Iar prin unic ne referim la original, usor de scris, usor de pronuntat si usor de asociat unui domeniu www disponibil (poti verifica pe rotld.ro daca numele domeniului ales de tine este disponibil).