Etape: Cum se face o strategie de marketing?
Tehnic, nu exista un mod „corect” de a planifica si scrie o strategie de marketing, insa exista metode eficiente pe care le putem urma pentru rezultate garantate.
Analiza SWOT
Pentru inceput, este esential sa intelegi competitia printr-o analiza SWOT. Pentru a face marketing de succes, trebuie sa iti cunosti nisa. Poti incepe prin a identifica urmatoarele patru aspecte:
- Strengths – puncte tari: ce face afacerea ta cel mai bine?
- Weaknesses – puncte slabe: unde este afacerea ta cea mai vulnerabila?
- Opportunities – oportunitati: unde poate afacerea ta sa evolueze?
- Threats – amenintari: exista factori externi care iti pot afecta succesul?
Multi fac analize SWOT, putini le si utilizeaza. Scopul ei este de a identifica un gap si de a veni cu o solutie in acest sens.
Definirea si intelegerea publicului tinta (Core client profile)
Afacerile exista pentru a satisface nevoile publicului tinta. Pare de la sine inteles, insa este vital sa definim si intelegem corect publicul tinta. Sa iti cunosti publicul tinta nu este un task cu o durata de timp limitata, ci mai degraba un proces constant prin care trebuie sa obtii din ce in ce mai mult.
Cu cat transformi acest proces intr-un ritm cu o dinamica specifica, cu atat mai usor iti va fi sa te pozitionezi corect in fata clientilor si ei te alege pe tine si nu pe unul din competitorii tai. Pentru definirea si intelegerea publicului tinta avem in vedere doua faze:
- Analiza si audit – chestionare, interviuri si audit ala tau si al competitorilor prin care sa intelegem interesele clientilor tai
- construirea de buyer personas – caractere-tip care descriu clientul ideal.
Datele pe care le includem in buyer persona sunt de doua tipuri: demografice si psihologice:
- datele demografice: varsta, gen, venit, nivel de educatie, ocupatie, locatie, status civil;
- datele psihologice: stil de viata, pasiuni, cariera, afilieri politice, valori religioase, prioritati, simt estetic, obstacole, temeri.
Analiza competitiei
Atunci cand competitia face o miscare, nu ai voie sa o imiti – asta nu iti va aduce succesul. Miscarea intre tine si competitie este ca una de dans: cand competitia face un pas, tu te misti in directia opusa sau una complementara, unde avem spatiu de dezvoltare pentru a face ceva diferit. Cand competitia ia o decizie, iti ofera oportunitatea de a aborda zone necunoscute. Poti intelege acest proces mai usor daca iti cunosti indeaproape competitorii:
- identificarea competitiei din nisa;
- cunoasterea punctelor lor forte si a slabiciunilor;
- o mai buna planificare si executie a strategiei de marketing: cand intelegi peisajul competitiv, poti sa identifici cu usurinta ce te face diferit si care sunt oportunitatile tale; devine natural sa comunici acel mesaj la potentialul sau maxim catre publicul tinta.
Seteaza un buget
Cheltuiesti bani ca sa produci bani, insa o strategie de marketing va fi dificil de executat daca nu ai setat un buget. Trebuie sa stabilesti de la bun inceput cati bani esti dispus sa investesti si in ce directie, pentru ca fara un buget concret, o strategie de marketing nu are cum sa dea rezultate. Bugetul se stabileste la finalul anului pentru anul viitor, de regula lunar, plecand de la strategia de business. Acest buget iti va oferi o imagine clara asupra strategiei si tacticilor pe care urmeaza sa le intreprinzi si te va ajuta foarte mult in planificare.
Branding, Voice & Tone
Fiecare afacere are o voce care impacteaza felul in care orice faci este perceput declienti si potentialii clienti. Trebuie sa ai o identitate distincta si un ton aparte, o voce care sa le vorbeasca celor care au nevoie de produsul sau serviciul tau.
Brandingul si tone of voice-ul fac parte din matematica emotionala a afacerii tale – cum ii face produsul meu pe clienti sa se simta si cum sunt perceput ca business? Un branding si tone of voice bine stabilite construiesc personalitatea brandului, facand obiectul a ceea ce te diferentiaza fata de competitie.
Ia in calcul o aliniere a celor trei elemente – branding, voice & tone, iar daca nu stii de unde sa incepi, te putem ajuta!
Seteaza-ti obiectivele de marketing
Ca sa poata fi real, succesul trebuie sa fie masurat. De aceea marketingul incepe mereu cu obiectivele. Acestea ar trebui sa urmareasca modelul SMART, un tipar prin care concentram obiective care sunt:
- Specific: obiectivele stabilite trebuie sa fie clare si concise
- Measurable: obiectivele pe care le propunem trebuie sa fie masurabile
- Achievable: sa fie realiste pentru contextul dat
- Relevant: sa aduca valoare reala afacerii tale
- Time-Bound: sa aiba un deadline.
Canale de marketing
Potentialii clienti au nevoie sa vada mesajul tau in locul potrivit si la timpul potrivit pentru a face o achizitie. Pentru asta, este nevoie sa cunoastem canalele de marketing pe care le avem la dispozitie:
- ATL (Above The Line) – canale prin care atingi o masa mare de oameni
- Televiziune
- Radio
- Print – reviste si ziare
- Afisaj publicitar (Out of Home)
- Telemarketing
- BTL (Below The Line)
- Sampling
- Merchandising
- Concursuri
- Evenimente
- Sponsorizare
- Direct marketing – canale prin care atingi cate un client individual
- Scrisori personalizate
- Cataloage trimise prin posta
- Cold calling
- Email marketing
- SMS marketing
- Online
- Website si blog – casele brandului tau pe internet, unde se intampla propriu-zis vanzarile
- SEO – 3.5 miliarde de cautari sunt facute zilnic pe Google, un spatiu competitiv, care iti poate aduce trafic pe site
- Email marketing
- Social media, in maniera organica sau platita
- Youtube, care este considerat cel de-al doilea cel mai mare motor de cautare, fiind responsabil pentru mai bine de o treime din totalitatea traficului web
- PPC – chiar daca traficul organic este relevant si vital, PPC aduce la fel de multe conversii
Business carduri
Poate cea mai la indemana si putin costisitoare optiune, reprezinta o arma redutabila de promovare a afacerii. Le poti oferi colaboratorilor, persoanelor cu care interactionezi la diverse evenimente din domeniu si oricui ar putea deveni intr-o zi client. Trebuie sa recunoastem ca pentru un obiect atat de mic, are potential enorm. Printre principalele calitati pe care le are un business card se numara:
- Face cunoscute numele si brandul potentialilor parteneri sau clienti
- Furnizeaza date utile de contact
- Transmite un mesaj despre activitatea pe care o desfasori, stilul si personalitatea ta
- Poate fi neobisnuit sau atractiv, ciudat sau amuzant, in asa fel incat sa provoace in mintea celor ce-l primesc impactul pe care l-ar avea o reclama foarte reusita la radio sau televizor
- Poate fi refolosit, transmis de la o persoana la alta, facand sa circule acelasi mesaj celor care intra in contact cu el
Donatii, vouchere sau produse
Participa la diverse actiuni caritabile si daca poti, doneaza. Vei reusi sa creezi o legatura cu audienta ta si va fi pentru o cauza nobila. De asemenea, la evenimentele care se preteaza unei astfel de actiuni, poti oferi vouchere pentru produsele sau serviciile tale sau organiza concursuri la care sa oferi ca premii aceste bunuri sau servicii.
Evenimente din industrie
Fii la curent cu toate evenimentele care se organizeaza in industria in care activezi si incearca sa fii unul dintre speakeri. Un discurs coerent si interesant pentru audienta poate lasa o impresie de durata, iar prezenta fizica a reprezentantului unui business umanizeaza brand-ul, crescand increderea in acesta.
Chiar daca nu simti ca ai avea suficienta autoritate pentru a tine un discurs, tot este util sa participi la astfel de evenimente, unde vei putea interactiona cu reprezentantii altor companii si crea relatii solide de afaceri care sa te ajute pe viitor. Nu rata niciun moment de networking, discuta cu ceilalti participanti, afla ce business au, schimba carti de vizita, cu alte cuvinte, fii proactiv si curios. Poti avea un stand, ceea ce iti va permite sa discuti cu participantii la eveniment despre business-ul tau, sa dai mostre gratuite etc.
Poti de asemenea organiza tu insuti evenimente, in momentul in care ai o baza solida de clienti, unde sa promovezi noi produse sau functionalitati, sa incurajezi schimbul de opinii intre clientii tai, sa inviti speakeri care sa suscite interesul audientei si asa mai departe.
Mostre gratuite prin posta
Chiar si astazi, sau cu atat mai mult astazi, in plin boom al online-ului, a trimite mostre de produse prin posta poate avea un impact deosebit asupra audientei tale tinta. Ai fi surprins sa afli cate persoane prefera curierul traditional. Te va costa mai mult, este adevarat, si in plus vei pierde multe informatii pe care le-ai putea obtine din campaniile online, dar vei iesi cu siguranta in evidenta prin aceasta campanie de marketing personalizata. Poti trimite vouchere-cadou, mostre de produs, brosuri si practic orice ti-ar promova cel mai bine afacerea.
Targuri de specialitate
Participarea la un targ de specialitate favorizeaza interactiunea directa cu competitorii tai. Vei putea astfel obtine informatii extrem de utile in ceea ce priveste strategiile de marketing pe care le folosesc, felul in care isi prezinta afacerea si in general, care le este strategia de business. De asemenea, aceste targuri reprezinta oportunitati ideale pentru a-ti promova propriul produs si a construi relatii de afaceri cu alti profesionisti pentru a va dezvolta impreuna.
Sponsorizari
Daca iti poti permite financiar, sponsorizarea unui eveniment sau colaborarea cu un ONG pentru a strange fonduri te pot ajuta foarte mult sa iti intaresti imaginea. Vei putea distribui mostre sau vouchere, oferi discounturi si mai ales, vei putea tine un discurs pentru a-ti face cunoscut business-ul. Sponsorizarea ajuta la construirea sau mentinerea unei imagini pozitive a brand-ului tau, pe care oamenii o vor respecta.