Scris de Marius Chiriac

Scrie cod curat

Scrierea de cod curat este una in cele mai valoroase atribute a oricarui programator. Este diferenta dintre un programator bun si unul excelent.

Codul curat este un cod usor de citit, usor de modificat, usor de explicat si usor de intretinut. Vrei sa scrii cat mai minimalistic si fara sa te repeti. Codul duplicat implica munca in plus si la scriere si la modificare.

Codul pe care il scrii nu este pentru ca un calculator sa il citeasca ci pentru a fi citit de oameni. Lizibilitatea codului tau trebuie sa fie o prioritate. Chiar daca trebuie sa scrii mai mult, nu ezita sa folosesti nume lungi descriptive pentru constante, variabile, clase sau orice alta parte a codului tau. O clasa de tipul „homeContactForm” pentru un formular pus pe homepage este mult mai usor de inteles decat daca doar scrii „hcf” sau „form”. Nu trebuie ca tu sa minifiezi manual codul, asta poate fi facut prin procese automatizate. Si nu ezita sa scrii comentarii cu ajutorul carora explici ce face o anumita portiune din cod.

In acelasi timp trebuie sa fii consistent. Daca ai inceput sa scrii ceva intr-un anumit mod atunci trebuie sa continui asa pana la finalul proiectului. Daca chiar este necesar atunci explica schimbarile prin comentarii. De exemplu, daca nu ai motive serioase atunci nu amesteca javascript ES5 cu ES6 sau javascript cu JQuery.

Martin Fowler, un membru al Aliantei Agile care a ajutat la crearea Manifestului pentru Dezvoltarea de Software Agile in 2001, a spus: “Orice prost poate scrie cod pe care un calculator il poate intelege. Programatorii buni scriu cod pe care oamenii il pot intelege”.

Daca tii cont de aceste principii de programare o sa observi ca vei scrie mai putin cod, vei gasi mai putine bug-uri si colegii tai iti vor multumi pentru ca nu le faci viata un calvar.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from Scrie cod curat

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Citeste tot articolul from Scrie cod curat

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul „one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Citeste tot articolul from Scrie cod curat

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Beneficiile de a avea un blog pe website-ul tau

In era digitala in care traim, un website bine dezvoltat nu mai este suficient pentru a atrage si retine atentia publicului. Un blog pe website-ul unei companii poate aduce numeroase beneficii, de la cresterea prezentei [...]

Citeste tot articolul from Scrie cod curat

Citeste tot articolul