Unitati de masura responsive

Deoarece exista multe unitati de masura diferite in CSS, deseori iti pui intrebarea: care este cea mai buna varianta in acest moment? Cele mai populare unitati sunt px și %, insa nu trebuie sa ramanem blocati pe ceea ce stim ca mergea odata. Un site ce se poate adapta pe mai multe device-uri simultan necesita folosirea unitatiilor “dinamice” precum vw și vh.

VW si VH sunt unitati de lungime ce reprezinta un % din dimensiunea ferestrei. Pe latime, unitatea de masura este definita ca Viewport Width, respectiv Viewport Height pentru inaltime.

VH poate fi utilizat oriunde, insa cel mai frecvent caz de utilizare al VH este pentru a defini o inaltime completa in functie de inaltimea ecranului (viewport-ului). Practic, putem avea o sectiune cu inaltimea definita 100vh ce mereu va acoperi ecranul, indiferent de dimensiunile monitorului.

Unitatea VW este similara cu WH, dar se axeaza mai mult pe latimea ferestrei decat inaltimea acesteia. VW devine foarte utila daca vrei sa ai o fereastra adaptabila, bazata pe fonturi. De exemplu, o inaltime a fontului atribuita heading-ului h1 este 6% (6vw) din latimea ferestrei. Ca atare, daca latimea ferestrei este 1000px, dimensiunea fontului va fi de 60px, iar daca fereastra se redimensioneaza la 500px, dimensiunea fontului va deveni 30px.

Folosirea acestor unitati ajuta la tranzitia site-ului web pe orice platforma mobile, indiferent de marimea acestora si reprezinta un pas inainte in a-ti face site-ul mai usor de folosit.

Mai multe articole

INOVEO

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from Unitati de masura responsive

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding in 2024

Brandingul este despre optimism si incredere si orice antreprenor cu un business de 30 de ani, de 10 ani sau cu un start-up simte mai mult ca oricand nevoia sa-i dea brandului atentie. Vremurile grele [...]

Citeste tot articolul from Unitati de masura responsive

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from Unitati de masura responsive

Citeste tot articolul