Cum reglezi monitorul pentru a reprezenta mai corect culorile

Pentru a obtine o reprezentare cat mai precisa a culorilor pe monitorul tau, cea mai simpla reglare se face ajustand luminozitatea si contrastul. Pe un monitor fara contrast sau cu luminozitate slaba, un rosu puternic se va vedea roz-gri respectiv visiniu.

Reglam luminozitatea si contrastul urmarind trei parametri:

  • Setarile se fac pentru camera in care lucram in mod normal. Daca ne mutam intr-o camera mai intunecoasa cu aceleasi setari vom vedea culorile diferit (respectiv mai deschise).
  • Contrastul. Negrul trebuie sa fie cat mai inchis. Luati ca reper o zona neagra pe monitor cat mai mare (un document cu un dreptungi negru) si reglati contrastul in asa fel incat sa obtineti un negru cat mai inchis. Sa semene cu negrul de pe ecranul stins.
  • Luminozitatea. Este o reglare diferita a monitorului dar este influentata de contrast. Folositi ca reper o foaie alba de hartie. Tineti hartia langa monitor cu fata spre sursa principala de lumina din camera. Albul de pe ecran (o pagina alba in Word) trebuie reglat sa fie putin mai luminos fata de hartie.

Daca doresti reprezentare si mai precisa a culorilor pe monitorul tau, exista solutii mai laborioase pe care le poti incerca:

  • Calibrarea monitorului. Calibrarea este un proces prin care ajustezi setarile monitorului pentru a obtine o reprezentare mai precisa a culorilor. Poti utiliza instrumente si software specializate pentru a te asigura ca monitorul tau afiseaza culorile conform standardelor recunoscute, cum ar fi sRGB. Aceste instrumente iti permit sa ajustezi luminozitatea, contrastul, temperatura de culoare si alte setari pentru a obtine o imagine mai fidela.
  • Profilul de culoare al monitorului. Asigura-te ca setarile de culoare ale monitorului tau sunt optimizate. Verifica daca monitorul este setat sa utilizeze profilul de culoare potrivit. Multe sisteme de operare ofera optiuni pentru gestionarea profilului de culoare si pentru a te asigura ca monitorul tau utilizeaza setarile corecte.
  • Evita iluminarea ambientala puternica si reflectoarele. Lumina puternica din mediul inconjurator si reflectoarele pot influenta perceptia culorilor pe monitor. Incearca sa lucrezi intr-un mediu cu iluminare moderata si evita reflectoarele care pot crea umbre sau pot distorsiona culorile.
  • Actualizeaza driverele si software-ul monitorului. Asigura-te ca ai instalate cele mai recente drivere si software-uri pentru monitorul tau. Actualizarile pot aduce imbunatatiri si optimizari ale reprezentarii culorilor, astfel incat sa te bucuri de o experienta vizuala mai precisa.

Daca doresti o afisare cat mai precisa a culorilor, poti aplica aceste solutii pentru a obtine o experienta vizuala mai placuta si mai fidela. Cu o calibrare corespunzatoare si setarile adecvate, vei avea un control mai bun al culorilor si o reprezentare mai corecta a designului de brand pe monitorul tau.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta designului sustenabil in branding

Daca toata lumea vorbeste despre sustenabilitate, nu putem sa nu vorbim si noi, din perspectiva brandingului. Constientizarea ecologica a fost dintotdeauna o tendinta in crestere. Acum, mai mult ca niciodata, brandurile se afla sub presiunea [...]

Citeste tot articolul from Cum reglezi monitorul pentru a reprezenta mai corect culorile

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Fonturile sans serif „ciudate”: Trendul anului 2024

Evolutia si schimbarile tendintelor de la un sezon la altul sunt cele mai pregnante atunci cand vine vorba de design. In ceea de priveste designul grafic, printre altele, anul acesta ne aduce in prim-plan o [...]

Citeste tot articolul from Cum reglezi monitorul pentru a reprezenta mai corect culorile

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Este clar ca website-urile devin din ce in ce mai mari si complexe si de vina sunt atat programatorii, cat si clientii. Programatorii vor sa arate ca pot face lucuri complicate, iar clientii vor website-uri [...]

Citeste tot articolul from Cum reglezi monitorul pentru a reprezenta mai corect culorile

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from Cum reglezi monitorul pentru a reprezenta mai corect culorile

Citeste tot articolul