Scris de Catinca Radu

INOVART #1 – Pablo Picasso

Atunci cand nu stii ce s-a facut inaintea ta, cum poti invata din ce a mers bine si, mai ales, de unde vine inovatia? Pablo Picasso spunea ca trebuie sa inveti “regulile ca un profesionist, ca sa le poti incalca asemenea unui artist”. Astfel, INOVART reprezinta o serie de articole in care vorbim despre artisti, curente si vedem care sunt factorii care influenteaza inovatia in acest domeniu.

Si, daca tot pornim cu citatul lui Picasso (al carui nume complet, by the way, este Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso – that’s a lot, I know), hai sa vorbim putin despre el si despre curentul pe care l-a definit.

Picasso este cunoscut de majoritatea oamenilor din perspectiva cubismului (stil in care subiectul este fragmentat in figuri geometrice simple), pictura sa intitulata “Les Demoiselles d’Avignon” (1907) fiind considerata prima de acest fel. Dar ce este mai putin cunoscut despre el este procesul prin care a trecut pentru a ajunge acolo.

Pana la varsta de 8 ani a invatat deja de la tatal sau tehnicile de pictura in ulei, realizand lucrari in stil realist. La 16 ani experimenta un stil mai liber, inspirat de Toulouse-Lautrec si Edvard Munch. A continuat aceste experimente in ceea ce acum numim Perioada Albastra (1901-1904) si Perioada Roz (1904-1906).

In 1907 incepe Perioada Africana – denumita astfel pentru ca acesta a fost expus artei africane in Muzeul Etnografic Trocadero, devenind fascinat de simplificarea si fragmentarea regasita in aceste lucrari. Am mai spus ca tot in 1907 a realizat si prima lucrare cubista?

Cred ca e mai usor de inteles acum ca aceasta inovatie nu a venit din vreo revelatie subita, ci la baza sa au stat: munca sustinuta de pasiune, experimentele si, nu in ultimul rand, cunostintele. Noua, la INOVEO, ne suna foarte familiar acest mix, just sayin’ ????.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul „one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Beneficiile de a avea un blog pe website-ul tau

In era digitala in care traim, un website bine dezvoltat nu mai este suficient pentru a atrage si retine atentia publicului. Un blog pe website-ul unei companii poate aduce numeroase beneficii, de la cresterea prezentei [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Optimizarea portofoliului de branduri

Optimizarea unui portofoliu de brand implica gestionarea si organizarea strategica a ofertei de produse ale unei companii pentru a maximiza valoarea globala a marcii si cota de piata. Pentru a optimiza portofoliul de marci pentru [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul