Scris de Catinca Radu

INOVART #1 – Pablo Picasso

Atunci cand nu stii ce s-a facut inaintea ta, cum poti invata din ce a mers bine si, mai ales, de unde vine inovatia? Pablo Picasso spunea ca trebuie sa inveti “regulile ca un profesionist, ca sa le poti incalca asemenea unui artist”. Astfel, INOVART reprezinta o serie de articole in care vorbim despre artisti, curente si vedem care sunt factorii care influenteaza inovatia in acest domeniu.

Si, daca tot pornim cu citatul lui Picasso (al carui nume complet, by the way, este Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso – that’s a lot, I know), hai sa vorbim putin despre el si despre curentul pe care l-a definit.

Picasso este cunoscut de majoritatea oamenilor din perspectiva cubismului (stil in care subiectul este fragmentat in figuri geometrice simple), pictura sa intitulata “Les Demoiselles d’Avignon” (1907) fiind considerata prima de acest fel. Dar ce este mai putin cunoscut despre el este procesul prin care a trecut pentru a ajunge acolo.

Pana la varsta de 8 ani a invatat deja de la tatal sau tehnicile de pictura in ulei, realizand lucrari in stil realist. La 16 ani experimenta un stil mai liber, inspirat de Toulouse-Lautrec si Edvard Munch. A continuat aceste experimente in ceea ce acum numim Perioada Albastra (1901-1904) si Perioada Roz (1904-1906).

In 1907 incepe Perioada Africana – denumita astfel pentru ca acesta a fost expus artei africane in Muzeul Etnografic Trocadero, devenind fascinat de simplificarea si fragmentarea regasita in aceste lucrari. Am mai spus ca tot in 1907 a realizat si prima lucrare cubista?

Cred ca e mai usor de inteles acum ca aceasta inovatie nu a venit din vreo revelatie subita, ci la baza sa au stat: munca sustinuta de pasiune, experimentele si, nu in ultimul rand, cunostintele. Noua, la INOVEO, ne suna foarte familiar acest mix, just sayin’ ????.

Mai multe articole

INOVEO

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding in 2024

Brandingul este despre optimism si incredere si orice antreprenor cu un business de 30 de ani, de 10 ani sau cu un start-up simte mai mult ca oricand nevoia sa-i dea brandului atentie. Vremurile grele [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul