Caligrafie vs. lettering

Am aflat de lettering in urma cu 4 ani, in timp ce (re)descopeream caligrafia la un curs de cateva saptamani si de atunci am continuat sa desenez si sa ilustrez tot felul de citate si cuvinte.

Pentru inceput, as vrea sa explic un pic diferentele dintre caligrafie si lettering.

Desi ambele practici au legatura cu actiunea de a scrie unul sau mai multe cuvinte, tehnica prin care o faci si instrumentele pe care le folosesti, ajuta la incadrarea operei intr-o ramura sau alta.

Ce este caligrafia?

Pe scurt, caligrafia este o arta straveche de a scrie frumos ce s-a raspandit la nivel global in diverse culturi din intreaga lume. In functie de tipul de linie si instrumentele folosite se pot crea diferente de stil si experimenta diverse tipuri de scrieri. Spre exemplu, pentru a explora stilul gothic se foloseste o penita lata, iar pentru caligrafia cursiv moderna se folosesc penite cu varful subtire.

Pe langa tipul de linie si instrumente, tehnica si regulile urmate sunt cele doua puncte de diferentiere dintre lettering si caligrafie.

Ce este lettering-ul?

Lettering-ul este arta de a desena litere/ cuvinte, lipsita de strictete si reguli fixe. Doar ca spre deosebire de caligrafie, singurele reguli care sunt recomandate sa le urmezi sunt cele de compozitie si de spatiere, astfel incat rezultatul final sa fie lizibil. Te poti juca cu diferite grosimi de linii, diferite inclinatii, chiar si diferite stiluri de scriere.

Pentru lettering poate fi utilizat orice instrument care poate lasa o urma pe o suprafata, asta este si partea interesanta din punctul meu de vedere, faptul ca iti ofera un spatiu de explorare infinit. Se pot folosi instrumente conventionale precum markere, creioane sau pensule de diferite dimensiuni, dar totodata poti face lettering si cu petale de flori sau bucatele de legume.

Atat caligrafia cat si lettering-ul sunt doua practici care te ajuta sa te relaxezi si totodata sa iti exersezi creativitatea si rabdarea, de aceea, le recomand oricui e in cautare de un nou hobby.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Citeste tot articolul from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul „one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Citeste tot articolul from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Beneficiile de a avea un blog pe website-ul tau

In era digitala in care traim, un website bine dezvoltat nu mai este suficient pentru a atrage si retine atentia publicului. Un blog pe website-ul unei companii poate aduce numeroase beneficii, de la cresterea prezentei [...]

Citeste tot articolul from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul