Scris de Marius Chiriac

Viitorul internetului #1 – HTML6

In aceasta serie de articole vom discuta despre viitorul internetului si tehnologiile care vor ajunge in curand in calculatoarele si telefoanele tuturor.

HTML-ul, mai exact HyperText Markup Language, este limbajul internetului dezvoltat de catre WHATWG si creat pentru a ajuta la prezentarea informatiilor intr-un browser. Cand s-a lansat HTML5 in 2014 s-a reusit o mult mai buna standardizare a specificatiilor HTML si a permis evolutia accelerata a site-urilor si a aplicatiilor datorita functiilor noi foarte puternice. HTML6 va fi o iterare naturala ce va ajuta atat programatorii cat si designerii.

Desi inca nu este finalizat HTML6, putem discuta despre cateva din functiile sale considerate de mine ca ar putea schimba modul in care se fac website-urile:

1. Tag-uri express. Aceste tag-uri noi vor putea simplifica modul in care se scrie codul HTML inlocuind expresii de genul <div id=”logo”></div> cu un mod mult mai simplu si scurt <logo></logo>. Ele exista deja intr-o forma simpla in HTML5 (de exemplu tag-ul <video>), dar HTML6 va extinde si va adauga mult mai multe optiuni pentru dezvoltatori.

2. Integrare camera web. 2020 s-a dovedit a fi un an extraordinar pentru companiile care ofera servicii de conferinte video online (Zoom, Microsoft Teams, etc). HTML6 va permite integrarea camerei direct in website fara cod aditional si va permite manipularea imaginilor sau a video-urilor capturate cu ea.

3. Site-uri sau aplicatii de tip single-page fara Javascript. Crearea de site-uri care incarca dinamic content-ul este realizat acum folosind Javascript si framework-uri de frontend precum ReactJS. Accesarea directa a API-urilor JSON va permite o incarcare mult mai rapida a site-urilor prin reducerea timpului de incarcare necesar downloadarii codului JS si a rularii acestuia si o simplificare mare complexitatii dezvoltarii codului.

4. Ferestre tip modal native. Folosind elementul <dialog> va permite scrierea de ferestre/popup-uri modal care nu vor necesita cod Javascript. Momentan doar Chrome si browser-ul Samsung suporta acest feature.

Alte cateva functii noi care merita mentionate ar fi: meniuri mai destepte, autentificari cu securitate sporita, librarii dedicate pentru HTML6, anotatii pentru poze si video si microformat-uri mai bune.

HTML este considerat un standard “viu” care este in continua dezvoltare. HTML6 nu va fi un update mare care va inlocui HTML5 ci va fi introdus sub forma de iterari mici pe o perioada mai lunga si cel mai probabil nici nu se va folosi in mod oficial numele de HTML6. Unele functii au inceput deja sa fie implementate, iar altele sunt inca departe dea a fi finalizate, dar urmarind evolutia HTML actuala ne putem forma o idee buna despre directia in care se misca internetul: site-uri mai dinamice care se vor incarca mai repede, cu un timp de dezvoltare mai scurt si care vor avea mai mult content de tip media.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta continutului de calitate pe un website

Un website bine conceput si functional este esential in era digitala, dar continutul de calitate este ceea ce il transforma intr-un instrument eficient de comunicare si interactiune cu publicul. Indiferent de tipul de website pe [...]

Read More... from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Extindere brand in HORECA

Ai un business in segmentul premium de food delivery. Vrei sa iti dezvolti afacerea spre furnizarea de mancare buna la un pret corect? Exista cateva motive cheie pentru care ai lansa un brand mainstream in [...]

Read More... from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding energie solara

Iata cinci motive importante pentru branding intr-un business de productie si distributie de energie solara: Diferentierea de concurenta: Industria energiei solare este in plina crestere, iar concurenta este acerba. Prin branding, poti crea o identitate [...]

Read More... from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara: Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un [...]

Read More... from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul