Scris de Marius Chiriac

Viitorul internetului #1 – HTML6

In aceasta serie de articole vom discuta despre viitorul internetului si tehnologiile care vor ajunge in curand in calculatoarele si telefoanele tuturor.

HTML-ul, mai exact HyperText Markup Language, este limbajul internetului dezvoltat de catre WHATWG si creat pentru a ajuta la prezentarea informatiilor intr-un browser. Cand s-a lansat HTML5 in 2014 s-a reusit o mult mai buna standardizare a specificatiilor HTML si a permis evolutia accelerata a site-urilor si a aplicatiilor datorita functiilor noi foarte puternice. HTML6 va fi o iterare naturala ce va ajuta atat programatorii cat si designerii.

Desi inca nu este finalizat HTML6, putem discuta despre cateva din functiile sale considerate de mine ca ar putea schimba modul in care se fac website-urile:

1. Tag-uri express. Aceste tag-uri noi vor putea simplifica modul in care se scrie codul HTML inlocuind expresii de genul <div id=”logo”></div> cu un mod mult mai simplu si scurt <logo></logo>. Ele exista deja intr-o forma simpla in HTML5 (de exemplu tag-ul <video>), dar HTML6 va extinde si va adauga mult mai multe optiuni pentru dezvoltatori.

2. Integrare camera web. 2020 s-a dovedit a fi un an extraordinar pentru companiile care ofera servicii de conferinte video online (Zoom, Microsoft Teams, etc). HTML6 va permite integrarea camerei direct in website fara cod aditional si va permite manipularea imaginilor sau a video-urilor capturate cu ea.

3. Site-uri sau aplicatii de tip single-page fara Javascript. Crearea de site-uri care incarca dinamic content-ul este realizat acum folosind Javascript si framework-uri de frontend precum ReactJS. Accesarea directa a API-urilor JSON va permite o incarcare mult mai rapida a site-urilor prin reducerea timpului de incarcare necesar downloadarii codului JS si a rularii acestuia si o simplificare mare complexitatii dezvoltarii codului.

4. Ferestre tip modal native. Folosind elementul <dialog> va permite scrierea de ferestre/popup-uri modal care nu vor necesita cod Javascript. Momentan doar Chrome si browser-ul Samsung suporta acest feature.

Alte cateva functii noi care merita mentionate ar fi: meniuri mai destepte, autentificari cu securitate sporita, librarii dedicate pentru HTML6, anotatii pentru poze si video si microformat-uri mai bune.

HTML este considerat un standard „viu” care este in continua dezvoltare. HTML6 nu va fi un update mare care va inlocui HTML5 ci va fi introdus sub forma de iterari mici pe o perioada mai lunga si cel mai probabil nici nu se va folosi in mod oficial numele de HTML6. Unele functii au inceput deja sa fie implementate, iar altele sunt inca departe dea a fi finalizate, dar urmarind evolutia HTML actuala ne putem forma o idee buna despre directia in care se misca internetul: site-uri mai dinamice care se vor incarca mai repede, cu un timp de dezvoltare mai scurt si care vor avea mai mult content de tip media.

Mai multe articole

Dochita Zenoveiov a scris

Touchpoints Workshop

Brandingul nu e doar numele si logo-ul. Este si despre touchpointuri. Saptamana trecuta un prospect mi-a dezvaluit ca s-a intalnit cu noi doar pentru ca un fost client de-al nostru a insistat sa ne cunoasca, [...]

Citeste tot articolul from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul

Dochita Zenoveiov a scris

Nume evocativ

Cum isi construiesc asiaticii strategia de #naming. Cum isi aleg numele. Sa luam exemplul Samsung. E un nume descriptiv, evocativ sau abstract? Lee Byung-chull, fondatorul Samsung, a urmat cursurile Universitatii Waseda din Tokyo, Japonia, dar [...]

Citeste tot articolul from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul

Dochita Zenoveiov a scris

Customer Journey Workshop

Acesta se refera la toate interactiunile si etapele prin care trece un client in timp ce interactioneaza cu un brand. Customer Journey-ul include toate punctele de contact si canalele prin care un client vine in [...]

Citeste tot articolul from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul

Dochita Zenoveiov a scris

Customer experience

Saptamana trecuta m-a rugat un partener sa fac un workshop de brand cu echipa sa si cred ca a sosit momentul sa vorbesc despre workshopurile pe care le facem pentru ca sunt diverse, au obiective [...]

Citeste tot articolul from Viitorul internetului #1 – HTML6

Citeste tot articolul