Caligrafie vs. lettering

Am aflat de lettering in urma cu 4 ani, in timp ce (re)descopeream caligrafia la un curs de cateva saptamani si de atunci am continuat sa desenez si sa ilustrez tot felul de citate si cuvinte.

Pentru inceput, as vrea sa explic un pic diferentele dintre caligrafie si lettering.

Desi ambele practici au legatura cu actiunea de a scrie unul sau mai multe cuvinte, tehnica prin care o faci si instrumentele pe care le folosesti, ajuta la incadrarea operei intr-o ramura sau alta.

Ce este caligrafia?

Pe scurt, caligrafia este o arta straveche de a scrie frumos ce s-a raspandit la nivel global in diverse culturi din intreaga lume. In functie de tipul de linie si instrumentele folosite se pot crea diferente de stil si experimenta diverse tipuri de scrieri. Spre exemplu, pentru a explora stilul gothic se foloseste o penita lata, iar pentru caligrafia cursiv moderna se folosesc penite cu varful subtire.

Pe langa tipul de linie si instrumente, tehnica si regulile urmate sunt cele doua puncte de diferentiere dintre lettering si caligrafie.

Ce este lettering-ul?

Lettering-ul este arta de a desena litere/ cuvinte, lipsita de strictete si reguli fixe. Doar ca spre deosebire de caligrafie, singurele reguli care sunt recomandate sa le urmezi sunt cele de compozitie si de spatiere, astfel incat rezultatul final sa fie lizibil. Te poti juca cu diferite grosimi de linii, diferite inclinatii, chiar si diferite stiluri de scriere.

Pentru lettering poate fi utilizat orice instrument care poate lasa o urma pe o suprafata, asta este si partea interesanta din punctul meu de vedere, faptul ca iti ofera un spatiu de explorare infinit. Se pot folosi instrumente conventionale precum markere, creioane sau pensule de diferite dimensiuni, dar totodata poti face lettering si cu petale de flori sau bucatele de legume.

Atat caligrafia cat si lettering-ul sunt doua practici care te ajuta sa te relaxezi si totodata sa iti exersezi creativitatea si rabdarea, de aceea, le recomand oricui e in cautare de un nou hobby.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta continutului de calitate pe un website

Un website bine conceput si functional este esential in era digitala, dar continutul de calitate este ceea ce il transforma intr-un instrument eficient de comunicare si interactiune cu publicul. Indiferent de tipul de website pe [...]

Read More... from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Extindere brand in HORECA

Ai un business in segmentul premium de food delivery. Vrei sa iti dezvolti afacerea spre furnizarea de mancare buna la un pret corect? Exista cateva motive cheie pentru care ai lansa un brand mainstream in [...]

Read More... from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding energie solara

Iata cinci motive importante pentru branding intr-un business de productie si distributie de energie solara: Diferentierea de concurenta: Industria energiei solare este in plina crestere, iar concurenta este acerba. Prin branding, poti crea o identitate [...]

Read More... from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara: Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un [...]

Read More... from Caligrafie vs. lettering

Citeste tot articolul