Care este procesul de creatie al design-ului de ambalaj?
Odata ce am adunat toate aceste informatii, este, in sfarsit, timpul pentru partea distractiva: procesul de design, adica dezvoltam grafica ambalajului tinand cont de informatiile extrase din etapa anterioara.
Daca poti spune o poveste cu ambalajul, atunci noi te ajutam sa faci. Oamenii iubesc povestile si le place sa descopere informatii la care nu ar ajunge de obicei. Modul in care un produs este ambalat poate crea o poveste dinamica si interesanta despre brand.
In general, procesul de design de ambalaj se face in mai multi pasi, dupa cum urmeaza:
Definirea clara a layerelor ambalajului
Exista trei „straturi” ale ambalajului: ambalajul exterior, ambalajul interior si ambalajul produsului. Este posibil ca produsul sa aiba nevoie de unul sau de toate acestea.
Ambalajul exterior este primul lucru pe care il va vedea un client cand va primi produsul tau. Acesta poate include cutia in care produsul este expediat sau punga de cumparaturi in care este plasat articolul in magazin.
Ambalajul interior este ceea ce va mentine produsul in siguranta fata de mediul exterior sau de factorii care l-ar putea altera.
Abia ambalajul produsului este cutia in care intra jucaria, sticla cu eticheta, eticheta de pe o haina, invelisul unei bomboane.
Fiecare dintre aceste straturi de ambalaj iti ofera sansa sa spui o parte din povestea brandului tau. Ati observat acum noul tip de ambalaj de iaurt de carton se desprinde de pe pahar si poti citi si pe fata interioara a cartonul diverse curiozitati despre brand: poveste, sursa, intregul portofoliu de produse.
Alegerea tipului potrivit de ambalaj: sticla sau cutie?
Sa spunem ca vinzi supa. Competitia ta pune supa intr-o cutie? Pe de o parte, daca alegi sa pui supa intr-un alt recipient, vei iesi in evidenta. Pe de alta parte, consumatorii sunt obisnuiti cu supa in cutie, iar magazinele alimentare sunt pregatite sa stocheze cutiile in raionul dedicat supei, ceea ce poate insemna ca supa ta ambalata diferit va duce mai multe batalii pana sa ajunga efectiv pe raft. Ambalajul asadar trebuie sa fie functional si sa fie in concordanta cu manipularea produsului de fabrica si pana la raft.
Finalizarea designului si testarea variantelor initiale
Pentru a face acest lucru trebuie sa ne asiguram ca spui povestea potrivita. Cand privesti ambalajul, trebuie sa fie clar ce face produsul si pentru ce este destinat? Oamenii cumpara doar ce inteleg. In plus, trebuie sa ne asiguram ca fotografiile de pe ambalaj sunt, de fapt, fotografii ale produsului si nu il denatureaza. Fotografiile trebuie sa fie in concordanta cu realitatea: sa nu fie produsul prea mare (alunele din poza sa fie mult mai mari decat alunele propriu-zise din ambalaj) pentru ca se poate simti inselat consumatorul. Fotografiile ajuta la luarea deciziei de cumparate pentru ca prezinta, ori sugestie de consum, ori reflecta interiorul ambalajului.
Tot in finalizarea designului, tinem seama si de modul in care variantele propuse vor arata in magazin, pe raft. Impactul pe raft este foarte important pentru produsele care sunt vandute in magazine. Cand produsele sunt aliniate unul langa altul, de obicei, vezi doar o singura fata. Trebuie sa ne asiguram ca informatiile cele mai importante sunt pe fata principala a ambalajului si se face remarcat fata de concurenta.
Cand vine vorba de ambalaje, culoarea este una dintre cele mai importante componente pentru atragerea cumparatorilor. Vizibil de la o distanta mai mare decat alte elemente, precum ar fi textul, ilustratiile sau grafica, este adesea unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observa. Daca produsul are culori vii si luminoase, cel mai probabil le vom folosi. Versatilitatea, existenta unui pattern recognoscibil, faptul ca este sau nu reciclabil, de toate aceste detalii insumate tinem cont atunci cand spunem ca facem dezvoltarea grafica a ambalajului. Multa munca, nu?
Prezentarea proiectului
Prezentam rutele creative persoanei de decizie cu argumente extrase din primele etape: analiza si audit si strategie.