Ce e o strategie de brand?
O strategie de brand identifica si consolideaza personalitatea afacerii tale, fiind o amprenta veridica a valorilor si calitatilor sale. Departe de a se baza doar pe identitatea vizuala, o strategie de brand te ajuta sa te diferentiezi si sa aduci cu adevarat valoare in afacerea ta. Strategia de brand vine ca un pilon de sprijin pentru (auto)intelegerea unei afaceri – odata ce apar raspunsurile revelatoare la intrebarile de mai jos, business-ul deja capata o mantie umana si emotionala. O strategie de brand se fundamenteaza pe cine esti, cum esti si cum arati ca afacere – de la scop si pana la gama cromatica, toate aceste elemente provocatoare definesc un brand.
De ce este necesara strategia de brand?
Felul in care comunica brandul tau decide daca experienta clientului va fi una placuta sau nu. Iar termenul de comunicare este infinit – de la culori si pana la tone of voice, totul este brand. O strategie de brand este necesara pentru a duce o afacere la nivelul urmator, aducand plus-valoarea de care are nevoie; se traseaza, astfel, directivele afacerii tale: cine esti si cum poti schimba lumea.
Strategiile de brand consistente si dense adauga valoare serviciilor sau produselor tale si te pozitioneaza ca o autoritate in domeniu. Si nu in ultimul rand, strategia de brand creeaza comunitati. Comunitati unite de aceleasi afinitati, valori si cauze, care se regasesc in povestea si viziunea brandului tau.
Ce trebuie sa stii inainte de a realiza strategia de brand?
Strategia de brand se realizeaza in cadrul unei agentii de branding si rebranding si se bazeaza pe definirea publicului, analiza competitiei, punctele de diferentiere, nume, logo si alte elemente auxiliare.
Strategia de brand tese povestea companiei tale. Este important sa stii ca realizarea unei strategii de brand nu este un proces simplu si de scurta durata – s-ar putea chiar sa il gasesti intimidant sau inconfortabil, pentru ca se bazeaza pe transparenta si sinceritate.
O strategie de brand este o definire a companiei tale, dar si a omului / oamenilor din spate, fiind un proces onest si intim, asa ca trebuie sa te astepti sa raspunzi la intrebari complexe, legate de viziuni si misiuni pe termen lung.
Cand ai nevoie de o strategie de brand?
Indiferent ca ai o companie mica sau mare, un produs cunoscut sau nou, strategia de brand este parghia care leaga afacerea de o poveste. De un scop, de un tel mai mare decat businessul in sine. Prin definitie, o strategie de brand apare ca o necesitate, in primul rand, atunci cand lansezi un produs nou pe piata.
Sa propui un produs nou pe piata inseamna sa patrunzi in necunoscut. Lumea nu cunoaste produsul, asa ca nu stie la ce sa se astepte. Ce e de facut? Ne prezentam. Strategia de brand isi face intim aparitia si ne prezinta – ne spune numele, intentiile, ne spune misiunea si viziunea.
Si ca la o intalnire, nu povestim prea mult despre noi insine – ii spunem celuilalt ce ii putem oferi. O strategie de brand tese firul narativ al unei afaceri de succes si cucereste. Naming-ul, tonalitatea vocii, misiunea noastra sunt asezonate de identitatea vizuala: gandim vizual, iar imaginile valoreaza mai mult ca niciodata – punem pret pe acele povesti pe care le putem vedea inainte de a le citi.
Alaturi de lansarea pe piata a unui produs, exista si alte situatii in care realizarea unei strategii de brand ne va propulsa afacerea: produsul nu isi atinge potentialul/trebuie sa atinga un target nou.
Afacerea creste si creste, insa stagneaza. Undeva, parte din firul epic al povestii s-a rupt, iar afacerea nu mai evolueaza. Asta se intampla pentru ca nevoile publicului tinta fluctueaza, iar noi trebuie sa ne adaptam, insa ar putea fi si alte motive in spate:
- nepenetrare suficienta a pietei;
- ambalaj neatractiv, nepractic;
- un nou competitor pe piata;
- clientul nu mai este atras de informatia comunicata.
in acest caz, vorbim despre o strategie de rebranding – daca strategia ta de branding a fost realizata cu multi ani in urma, poate la inceputul afacerii, este firesc ca raspunsurile la acele intrebari-temelie sa se fi schimbat.
Poate scopul este un altul acum, poate viziunea si misiunea au suferit modificari, poate vizualul nu mai straluceste ca inainte – aici apare strategia de rebranding, care revigoreaza si da un suflu nou brandului, ajutandu-l sa ajunga la potentialul sau maxim si mai departe de atat.
Doua companii fuzioneaza
Atunci cand doua sau mai multe companii fuzioneaza, situatia este similara cu o casatorie: cine ia numele cui, cine unde se muta, cine isi schimba obiceiurile daca partenerul este deranjat. Unele branduri creeaza o noua identitate atunci cand fuzioneaza si nu pastreaza nimic din cele doua companii anterioare: logo-ul, manifestarea, vizualul si vocile sunt rebranduite, astfel incat sa raspunda nevoilor si dorintelor ambelor afaceri.
Dupa o criza de imagine
O criza de imagine este dificila. Starneste verva si agitatie mai ales in online, iar energia consolidata in jurul ei nu este intocmai placuta. Buzz-ul generat de crizele de imagine ne face sa ne reconfiguram traseul si sa indreptam posibilele erori de intelegere. O arhitectura de brand sanatoasa va conduce la dezvoltarea si implementarea unei strategii de rebranding consistente, prin care valorile afacerii vor fi transmise concret si coerent.
Brandul nu mai reflecta valorile companiei
Viziunile noastre se schimba. Felul in care percepem lumea, afacerile si scopurile pe care le avem difera atunci cand inaintam in varsta sau atunci cand ne dorim mai mult de la afacerile noastre. Pentru a fi auziti si intelesi de oameni potrivitii, povestea trebuie sa se schimbe, sa se adapteze, sa inoveze pentru a reflecta cu adevarat valorile companiei.