Care sunt pasii pentru realizarea strategiei de business?
Inainte de a intra in detaliile construirii unei strategii, este vital sa intelegem cum difera o strategie de o tactica. Desi termenii sunt adesea confundati, acestia se refera la doua chestiuni complet diferite:
- O strategie se refera la obiectivele pe termen lung ale unei organizatii si la modul in care intentioneaza sa le atinga. Cu alte cuvinte, arata calea catre realizarea viziunii.
- O tactica se refera la actiunile specifice intreprinse pentru a atinge obiectivele stabilite in conformitate cu strategia.
De exemplu, strategia companiei X ar putea fi aceea de a deveni cel mai ieftin furnizor de pe piata smartphone — urilor. Managementul acestora trebuie sa negocieze cu furnizorii pentru a reduce costurile componentelor electronice utilizate in productie. Aceasta este o tactica pentru realizarea strategiei stabilite.
Sau, dupa cum a spus comediantul si scriitorul englez Frank Muir: Strategia este sa cumperi o sticla de vin fin cand scoti pe cineva la cina. Tactica e cum ii determini sa o bea.
Definirea viziunii si a misiunii
Pentru ca o strategie sa aiba succes, trebuie, mai intai, sa ia in considerare valorile de baza ale companiei si pozitionarea sa viitoare in piata. Aceasta este, de asemenea, cunoscuta sub numele de viziunea companiei.
Ca sa puteti intelege mai bine, lasam mai jos cateva exemple de declaratii de viziune a doua dintre cele mai mari companii din lume:
- Apple: “Credem ca trebuie sa controlam si sa detinem principalele tehnologii din spatele produselor pe care le fabricam, participand doar pe piete unde putem aduce o contributie semnificativa. Suntem de acord sa respingem mii de proiecte, astfel incat sa ne putem concentra cu adevarat pe cele cateva care sunt cu adevarat semnificative pentru noi. Credem in colaborarea profunda si cross comunicarea echipelor noastre, ceea ce ne permite sa inovam intr-un mod in care ceilalti nu pot.”
- Amazon: „Viziunea noastra este sa fim cea mai orientata companie spre clienti, sa construim un loc in care oamenii pot veni sa gaseasca si sa descopere orice ar dori sa cumpere online.”
Acesta este un pas important in procesul de construire a strategiei, deoarece asigura faptul ca strategia proiectata reflecta nevoile reale ale pietei relevante. Pe baza viziunii, pot fi definite oferta, clientii si piata.
Oferta si USP (propunere de valoare)
O strategie de afaceri eficienta se bazeaza direct pe oferta companiei si pe USP sau propunerea de valoare. Prima stabileste ce bunuri si servicii sunt oferite, in timp ce USP—ul explica de ce oamenii ar trebui sa le cumpere.
Retineti ca USP—ul raspunde de ce exista o firma si cum este diferita de rivalii sai. Cu alte cuvinte, explica modul in care o firma intentioneaza sa creeze cerere si sa concureze pe piata. Pentru a ilustra acest lucru cu un exemplu, sa ne gandim la Shopify: propunerea lor de valoare este de a oferi o singura platforma de comert electronic care permite clientilor sai sa vanda pe mai multe canale.
Clienti
Un alt pas vital in construirea unei strategii de afaceri eficiente este de a defini tipul de client pe care il serveste o companie. Clientii sunt fie clasati drept consumatori (B2C), fie intreprinderi (B2B). Ambele grupuri au criterii, motive si motivatii diferite pentru achizitionarea de bunuri si servicii. Cunoasterea acestora permite unei companii sa isi abordeze cu precizie nevoile si dorintele specifice in strategia sa.
Piata tinta
In cele din urma, strategia trebuie sa identifice cu claritate piata pe care o vizeaza oferta si USP—ul. Daca o firma vinde consumatorilor (B2C), o piata poate fi definita de factorii demografici si socio—economici, precum ar fi sexul, varsta, ocupatia, educatia, veniturile si locul in care traieste cineva. Cu toate acestea, daca oferta vizeaza alte intreprinderi (B2B), pietele sunt, de obicei, definite utilizand factori precum industria, afacerea sau modelul de vanzari al grupurilor de clienti vizati.
Setarea obiectivelor
Dupa definirea viziunii, urmatorul pas in formularea unei strategii de afaceri este stabilirea obiectivelor macro ale unei companii. Aceste obiective sunt, de obicei, axate pe cresterea vanzarilor si profiturilor deoarece asigura existenta acesteia si imbunatatesc valoarea actionarilor daca sunt tranzactionate public.
De aceea, o strategie isi propune, in esenta, sa raspunda la intrebarea cum poate o companie sa concureze pe piata pentru a-si creste veniturile, imbunatatind, in acelasi timp, pozitia sa financiara.
Retineti ca formularea obiectivelor macro nu include niciun obiectiv pentru realizarea misiunii unei companii sau pentru a reflecta valorile sale de baza. Acest lucru se datoreaza faptului ca singurul scop al unei strategii de afaceri generice este de a creste valoarea economica a companiei pentru proprietarii sau actionarii sai. Valorile de baza si misiunea sunt luate mai tarziu in considerare la proiectarea strategiilor de nivel micro, precum ar fi strategia de marketing sau operationala.
Analiza pietei si a competitiei si setarea avantajelor competitive
Odata ce viziunea si obiectivele sunt definite, strategii trec la identificarea punctelor tari si punctelor slabe ale companiei si la oportunitatile si provocarile de pe piata. Acest lucru se poate face folosind o analiza SWOT (puncte forte, puncte slabe, oportunitati, amenintari). Rolul analizei SWOT este pentru identificarea gap—ului din piata care va sta la baza formularii strategiei. Informatiile obtinute din analiza SWOT servesc drept baza pentru formularea strategiei care ia in considerare caracteristicile interne ale companiei si situatia externa a segmentului de piata. Aceste informatii permit factorilor de decizie sa se asigure ca punctele forte ale unei companii exploateaza oportunitatile de pe piata, abordand, in acelasi timp, potentiale puncte slabe si amenintari care pot limita succesul
pe termen lung al organizatiei.
Al patrulea pas al formularii strategiei raspunde la intrebarea cum sunt atinse obiectivele stabilite.
Companiile care activeaza in industrii competitive trebuie sa defineasca modul in care doresc sa concureze pe piata, sa creeze cerere si sa isi mareasca vanzarile si marjele.
Michael E. Porter, profesor la Harvard Business School, a identificat trei tipuri de strategii generice prin care companiile isi pot defini avantajul competitiv:
- Pretul
- Diferentierea
- Nisarea
Cu toate acestea, companiile pot, de asemenea, sa nu reuseasca sa urmeze in mod eficient una dintre aceste strategii generice. Porter se refera la acest lucru ca fiind „blocat in mijloc”. In acest caz, o companie nu ofera un produs sau un serviciu suficient de unic pentru a atrage clienti. In acelasi timp, pretul ofertei este prea mare pentru a concura eficient pe piata. Nerespectarea unui avantaj competitiv va avea ca rezultat o performanta slaba a vanzarilor, ceea ce ameninta existenta viitoarei companii.
Definirea strategiei
Pe baza executarii pasilor anteriori, poate fi formulata o strategie de afaceri generica. Cu toate acestea, functii precum marketingul sau financiarul nu vor contribui in mod eficient la aceasta strategie macro, cu exceptia cazului in care aceasta este transpusa in strategii micro, specifice. Formularea acestora se numeste incadrare strategica iar strategiile de produs, branding, marketing sau cele operationale sunt doar cateva exemple care contribuie la succesul strategiei generale de afaceri a unei firme.
Tactici si alocarea resurselor
Multe strategii de afaceri articuleaza detaliile operationale ale modului in care ar trebui sa se munceasca pentru a maximiza eficienta. Oamenii responsabili de tactici inteleg ce trebuie facut, economisind timp si efort. O strategie de afaceri include detalii despre unde veti gasi resursele necesare pentru a finaliza planul, cum vor fi alocate resursele si cine este responsabil pentru acest lucru. In acest sens, veti putea vedea unde trebuie sa adaugati mai multe resurse pentru a va finaliza proiectele.