Este foarte usor ca un website care functioneaza perfect astazi sa inceapa sa faca probleme maine. In cele mai urate cazuri te poti trezi cu un el complet nefunctional, cu datele pierdute si daca nu ai un backup atunci trebuie sa o iei de la zero cu dezvoltarea lui.
Sunt un milion de lucruri care pot strica site-ul tau, dar ma voi concentra pe probleme cel mai des intalnite de catre mine:
1. Update la server. In mod normal cei care administreaza server-ul trimit email-uri inainte de update-uri, dar acestea sunt des ignorate de catre clienti. Un update la software-ul folosit de catre server poate cauza multe probleme de compatibilitate si incep sa apara erori. Unele update-uri pot face ca parti din website sa nu mai functioneze sau ca baza de date sa nu se mai incarce corect. Acest lucru se intampla des la site-urile mai vechi de 2-3 ani care raman in urma cu tehnologia folosita pe server. In cel mai rau caz un site trebuie refacut de la zero pentru a permite rularea sa pe server-ul nou. Nu este recomandata continuarea cu un server vechi din motive de securitate si de performanta.
2. Update la WordPress (sau orice alt CMS folosit) si la plugin-uri. Si in acest caz putem vorbi de probleme de compatibilitate, dar site-ul este cel care a avansat prea repede cu update-urile. Cel mai des intalnim urmatoarele doua situatii: server-ul nu mai poate rula corect codul nou si necesita un update sau WordPress-ul si diversele plugin-uri instalate nu mai sunt compatibile intre ele. In general singurele solutii pot fi folosirea unui backup al site-ului si blocarea pe viitor al update-urilor pana se gaseste o solutie mai buna. Nu este recomandat nici in acest caz blocarea update-urilor pe o perioada indelungata din motive de securitate si performanta.
3. Update-uri la browser si tehnologiie aferente acestuia. Internetul avanseaza rapid si noi tehnologii vor inlocui pe cele vechi. Unele pot cauza probleme subtile de afisare a content-ului si altele pot bloca functionarea completa a acestuia. Cel mai recent exemplu important este oprirea suportului pentru FLASH si blocarea rularii acestuia in browsere. Site-urile vechi care foloseau FLASH au incetat sa mai functioneze si fie au fost obligati sa faca update, fie au folosit versiuni vechi de browsere pentru a putea sa le acceseze.
4. Modificari la site facute de incepatori. Oricat de usor poate pare a fi de folosit si modificat un website este intotdeauna recomandat sa ceri opinia sau sa lasi pe un profesionist sa faca modificarile dorite pe site. Am intalnit aceasta problema foarte des, de la site-uri care nu mai functionau deloc, pana la probleme de aspect ce faceau site-ul sa arate foarte urat.
5. Lipsa de backup-uri. Desi hosting-ul tau iti face backup la site periodic, majoritatea nu ofera decat unul singur pe luna si nu poti accesa altele mai vechi. Acest lucru poate duce la pierderea completa a site-ului sau a tuturor datelor introduse dupa ce acel backup a fost facut. Creearea de backup-uri periodice, saptamanale si inainte de orice modificare majora la site, separate de hosting, este recomandata. Acestea sunt pilonul de sustinere a site-ului tau si fara ele poti pierde ani de munca.
6. Probleme de securitate. Oricat de mult vrei, nu poti evita batalia impotriva hackerilor care folosesc metode din ce in ce mai sofisticate de spargere a site-urilor. Odata sparte, ei pot instala orice cod doresc, de la minat bitcoin si instalat virusi celor care acceseaza site-ul, pana la encriptarea site-ului si blocarea lui pana cand autorii hack-ului primesc o recompensa. Desi sunt metode ce incearca sa te protejeze de ei, precum instalarea de plugin-uri speciale (de exemplu Wordfence pentru Worpdress), gauri de securitate sunt descoperite zilnic. Nu pot decat sa recomand folosirea de parole puternice, unice si sa fie efectuate des backup-uri. Vreai ca atunci cand un hack de success este detectat sa il blochezi imediat, sa instalezi un backup si sa incerci sa faci toate update-urile posibile de securitate pe care le poti face (de exemplu: update la server, wordpress si plugin-uri). Site-urile vechi sunt cele care sunt lovite cel mai des de astfel de probleme.
7. Spam. Daca ai formulare pe site atunci poti fi sigur ca vor fi atacate de catre boti. Nu poti decat sa incerci sa instalezi plugin-uri speciale ce incearca sa blocheze botii si sa permita doar oamenilor sa le foloseasca. Cel mai cunosut mod de mitigare a astfel de atacuri este reCAPTCHA de la Google.
8. Expirarea abonamentului la server si la domeniu. Acestea sunt deobicei platite anual si lumea uita de ele. Odata expirate ai o perioada scurta sa le platesti (deobicei de 30 de zile), altfel risti sa pierzi toate datele de pe server si domeniul. In acest caz nu poti decat sa te bazezi pe un backup la site si sa speri ca nu ti-a cumparat nimeni intre timp domeniul.
Toate situatiile de mai sus si multe altele pot fi solutionate printr-o mentenanta continua a site-ului. Asa cum toti web-developerii stiu si iti vor spune: un website este in continua dezvoltare. Munca nu se opreste dupa ce site-ul este predat de catre programatori si urcat pe server, el trebuie ingrijit constant.