Scris de Marius Chiriac

Date structurate pentru SEO

Datele structurate sunt o metoda de a descrie site-ul tau pentru un motor de cautare precum Google Search. Il poti folosi pentru carti, filme, produse dintr-un magazin si multe alte categorii. Pentru acest lucru a fost creat un proiect denumit Schema.org de catre toate motoarele de cautare mari pentru a ajuta dezolvatorii de website-uri sa gaseasca documentatia necesara si sa creeze un singur standard ce poate fi folosit universal.

Desi putem spune unui motor de cautare ca o pagina are un titlu folosind tag-ul h1, el nu va stii ce reprezinta acest titlu. Putem face acest lucru folosind Microdata, JSON-LD sau RDFa. Pentru acest articol ne vom concentra pe Microdata, fiind bun pentru a arata diferentele intre codul normal si cel ce incude datele structurate, celelalte doua fiind doar metode alternative de a scrie in cod aceste informatii. Recomandarea mea este de a scrie in format JSON-LD sau Microdata, desi JSON va fi mai usor de folosit si modificat in majoritatea cazurilor.

Un exemplu bun pentru unde este folosit Microdata foarte mult este in website-urile de ecommerce. Categoria folosita va fi schema.org/Product si ne va permite sa adaugam informatiile dorite in rezultatele unei cautari. Putem lua exemplul de mai jos:

<div>
<span>Televizor Samsung 132cm</span>
<img src=”televizor-samsung-132cm.jpg” alt=”Televizor Samsung 132cm”>
<div>
<meter>Rating 4.5/5</meter>
</div>
</div>

Daca vrem ca produsul sa fie recunoscut ca atare si rating-ul sa apara in rezultatele google atunci trebuie sa adaugam in cod urmatoarele elemente ce vor descrie pentru motorul de cautare la indexare ce reprezinta elementele scrise.

<div itemscope itemtype=”https://schema.org/Product”>
<span itemprop=”name”>Televizor Samsung 132cm</span>
<img src=”televizor-samsung-132cm.jpg” alt=”Televizor Samsung 132cm”>
<div itemprop=”aggregateRating” itemscope itemtype=”https://schema.org/AggregateRating”>
<meter itemprop=”ratingValue” min=0 value=4.5 max=5>Rating 4.5/5</meter>
</div>
</div>

In codul de mai sus am transmis motorului de cautare faptul este un produs ce are un nume ce are un rating si am dat o valoare acelui rating, in acest caz 4.5 din 5. Aceste informatii vor aparea drept rezultate bogate in cautari (“rich results”) si sunt foarte populare cu potentialii clienti.

Numarul de informatii ce pot trimise direct in rezultatele unei cautari pe google sau alt motor de cautare este foarte mare. Un exemplu recent este website-ul esho.ro in care am folosit JSON-LD pentru informatiile de tip Intrebari Frecvente (FAQ).

Desi poate creste timpul de dezvoltare a unui website, recomandarea mea este sa folosesti unde poti aceste informatii pentru a atrage potentialii clienti. O optimizare buna SEO impreuna cu Date Structurate te poate ajuta sa te diferentiezi foarte mult de competitorii tai si sa cresti traficul organic.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta continutului de calitate pe un website

Un website bine conceput si functional este esential in era digitala, dar continutul de calitate este ceea ce il transforma intr-un instrument eficient de comunicare si interactiune cu publicul. Indiferent de tipul de website pe [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Extindere brand in HORECA

Ai un business in segmentul premium de food delivery. Vrei sa iti dezvolti afacerea spre furnizarea de mancare buna la un pret corect? Exista cateva motive cheie pentru care ai lansa un brand mainstream in [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding energie solara

Iata cinci motive importante pentru branding intr-un business de productie si distributie de energie solara: Diferentierea de concurenta: Industria energiei solare este in plina crestere, iar concurenta este acerba. Prin branding, poti crea o identitate [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara: Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul