Scris de Marius Chiriac

Date structurate pentru SEO

Datele structurate sunt o metoda de a descrie site-ul tau pentru un motor de cautare precum Google Search. Il poti folosi pentru carti, filme, produse dintr-un magazin si multe alte categorii. Pentru acest lucru a fost creat un proiect denumit Schema.org de catre toate motoarele de cautare mari pentru a ajuta dezolvatorii de website-uri sa gaseasca documentatia necesara si sa creeze un singur standard ce poate fi folosit universal.

Desi putem spune unui motor de cautare ca o pagina are un titlu folosind tag-ul h1, el nu va stii ce reprezinta acest titlu. Putem face acest lucru folosind Microdata, JSON-LD sau RDFa. Pentru acest articol ne vom concentra pe Microdata, fiind bun pentru a arata diferentele intre codul normal si cel ce incude datele structurate, celelalte doua fiind doar metode alternative de a scrie in cod aceste informatii. Recomandarea mea este de a scrie in format JSON-LD sau Microdata, desi JSON va fi mai usor de folosit si modificat in majoritatea cazurilor.

Un exemplu bun pentru unde este folosit Microdata foarte mult este in website-urile de ecommerce. Categoria folosita va fi schema.org/Product si ne va permite sa adaugam informatiile dorite in rezultatele unei cautari. Putem lua exemplul de mai jos:

<div>
<span>Televizor Samsung 132cm</span>
<img src=”televizor-samsung-132cm.jpg” alt=”Televizor Samsung 132cm”>
<div>
<meter>Rating 4.5/5</meter>
</div>
</div>

Daca vrem ca produsul sa fie recunoscut ca atare si rating-ul sa apara in rezultatele google atunci trebuie sa adaugam in cod urmatoarele elemente ce vor descrie pentru motorul de cautare la indexare ce reprezinta elementele scrise.

<div itemscope itemtype=”https://schema.org/Product”>
<span itemprop=”name”>Televizor Samsung 132cm</span>
<img src=”televizor-samsung-132cm.jpg” alt=”Televizor Samsung 132cm”>
<div itemprop=”aggregateRating” itemscope itemtype=”https://schema.org/AggregateRating”>
<meter itemprop=”ratingValue” min=0 value=4.5 max=5>Rating 4.5/5</meter>
</div>
</div>

In codul de mai sus am transmis motorului de cautare faptul este un produs ce are un nume ce are un rating si am dat o valoare acelui rating, in acest caz 4.5 din 5. Aceste informatii vor aparea drept rezultate bogate in cautari (“rich results”) si sunt foarte populare cu potentialii clienti.

Numarul de informatii ce pot trimise direct in rezultatele unei cautari pe google sau alt motor de cautare este foarte mare. Un exemplu recent este website-ul esho.ro in care am folosit JSON-LD pentru informatiile de tip Intrebari Frecvente (FAQ).

Desi poate creste timpul de dezvoltare a unui website, recomandarea mea este sa folosesti unde poti aceste informatii pentru a atrage potentialii clienti. O optimizare buna SEO impreuna cu Date Structurate te poate ajuta sa te diferentiezi foarte mult de competitorii tai si sa cresti traficul organic.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Optimizarea portofoliului de branduri

Optimizarea unui portofoliu de brand implica gestionarea si organizarea strategica a ofertei de produse ale unei companii pentru a maximiza valoarea globala a marcii si cota de piata. Pentru a optimiza portofoliul de marci pentru [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Portofoliu de produse vs portofoliu de branduri

Portofoliul de produse se refera la gama de produse individuale pe care o companie le ofera intr-un anumit moment. Acesta cuprinde toate produsele sau serviciile pe care le comercializeaza o companie, fie ele similare sau [...]

Read More... from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul