Scris de Marius Chiriac

Animatie JS si CSS pentru prezentarea de continut la scroll

La INOVEO intotdeauna cautam metode inovative si frumoase de a crea website-uri moderne si dinamice. Experimentarea in crearea de animatii CSS si JS este ceva ce eu fac saptamanal pentru a ma familiariza cu tehnologii noi sau sa invat sa creez lucruri ce mi-au placut la alte website-uri.

In acest articol vom crea animatii legate la scroll de pagina pentru a face “reveal” la continutul paginii incarcate sau a unei sectiuni din pagini. La final veti putea vedea rezultatul si veti putea citi codul sursa scris intr-un codepen.

1. Codul HTMl este unul simplu in care vom avea un wrapper ce va fi folosit in setarea inaltimea sectiunii cu un div pozitionat fixed ce va contine contentul si elementele ce le vom anima.

In acest caz am ales un supergrafic de forma unui dreptunghi creat prin CSS, dar acesta poate fi inlocuit cu un SVG sau alt timp de element. In partea superioara am adaugat un div ce va creste de la 0 la 100% in lungime ce va reprezenta pozitia scroll-ului in pagina.

2. Codul CSS va fi folosit pentru stilizare, pozitionare si stabilirea dimensiunilor initiale a elementelor.

3. Codul JS va detecta initial evenimentele de scroll facute in pagina. Cand se face scroll functia va prelua inaltimea paginii (setata de mine la de 2 ori inaltimea unui ecran in acest caz) si pozitia scroll-ului.

Cu aceste doua valori vom calcula procentajul pentru scalarea elementului “loader” pe axa X prin formula “inaltime website/inaltime ecran”. In exemplul nostru scroll-ul va fi intotdeuna maxim inaltimea ecranului, dar aceasta formula se va modifica in functie de website pentru a calcula corect procentajul.

In acelasi timp vom mari supergraficul din fata pozei astfel incat gaura din mijloc sa permita vizualizarea completa a tot ce este in spate. Inainte de finalizarea scroll-ului am adauga o animatie in care poza din background sa se mareasca putin.

Puteti sa va jucati cu aceasta animatie aici (dati scroll):

See the Pen
Cool JS and CSS animations on scroll
by Puiu (@Puiu)
on CodePen.

Astfel de animatii sunt foarte flexibile, adaptabile si pot fi folosite in multe moduri intr-un website. Voi mai prezenta si alte tipuri de animatii in viitoare articole care sper sa va inspire.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta continutului de calitate pe un website

Un website bine conceput si functional este esential in era digitala, dar continutul de calitate este ceea ce il transforma intr-un instrument eficient de comunicare si interactiune cu publicul. Indiferent de tipul de website pe [...]

Read More... from Animatie JS si CSS pentru prezentarea de continut la scroll

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Extindere brand in HORECA

Ai un business in segmentul premium de food delivery. Vrei sa iti dezvolti afacerea spre furnizarea de mancare buna la un pret corect? Exista cateva motive cheie pentru care ai lansa un brand mainstream in [...]

Read More... from Animatie JS si CSS pentru prezentarea de continut la scroll

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding energie solara

Iata cinci motive importante pentru branding intr-un business de productie si distributie de energie solara: Diferentierea de concurenta: Industria energiei solare este in plina crestere, iar concurenta este acerba. Prin branding, poti crea o identitate [...]

Read More... from Animatie JS si CSS pentru prezentarea de continut la scroll

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara: Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un [...]

Read More... from Animatie JS si CSS pentru prezentarea de continut la scroll

Citeste tot articolul