Alegerea unui plan de hosting potrivit site-ului tau este esentiala.
Indiferent de cat de mult lucreaza un programator la un website incercand sa-l optimizeze si sa-l faca sa se incarce cat mai repede, un server incet va face ca website-ul sa mearga prost si sa goneasca vizitatorii. Acest lucru este si mai evident cand se folosesc CMS-uri (Content Management System) de tipul WordPress care vor avea intotdeauna un overhead destul de mare cu multe fisiere de incarca si cereri catre baza de date.
In functie de marimea site-ului putem sa alegem 3 tipuri de hosting: hosting shared pentru site-uri mici si mijlocii, hosting VPS pentru site-uri mijlocii si Hosting cu server dedicat pentru site-uri mari.
Shared hosting pune la dispozitie toate resursele server-ului la site-urile care sunt puse pe el, iar aceste site-uri se bat pentru aceste resurse. Acest lucru nu este o problema pentru site-urile mici care au putini vizitatori si putine cereri catre server (fisiere, baza de date, etc), dar in momentul in care numarul de cereri cresc, toti vor vedea o incetinire a timpului de incarcare si poate afecta buna functionare a site-urilor si chiar a server-ului. Astfel de servere sunt in general ieftine, usor de folosit si sunt un punct bun de inceput pentru afacerile mici.
Serverele de tipul VPS (Virtual Private Server) impart resursele unui server in mai multe bucati care apoi sunt alocate catre clienti. Desi mai sunt si alte site-uri puse pe acelasi server, acestea nu vor afecta performanta site-ului tau deoarece resursele alocate la achizitionarea planului de hosting sunt garantate si nu vor fi folosite niciodata de altcineva. Este recomandat sa fie folosit un astfel de server de catre site-urile mici care vor sa se incarce mai repede sau care vor creste in viitorul apropiat si de catre site-urile medii care au un numar mare de pagini, o baza de date mai stufoasa si un numar crescut de vizitatori. Desi mai complicat de folosit si cu un pret mai mare, VPS-ul este recomandat tuturor care vor sa aibe un minim de performanta asigurat, securitate sporita, flexibilitate si care au o prezenta online ridicata.
Un server dedicat este deobicei doar pentru acele website-uri care au nevoie de resursele complete sau de securitate sporita. Ele sunt foarte scumpe, dar clientii au control complet asupra server-ului. El poate fi configurat atat hardware cat si software conform cerintelor si vine in general cu support tehnic 24 din 24.