In ce consta brandingul ambiental?
Scopul si valorile unei organizatii sunt demonstrate, comunicate si manifestate in mod constant in toate punctele de contact cu audientele tale. Acestea includ mediul la locul de munca, dar si aparitiile mass-media, marketingul, reclamele sau vizualurile din social media. Prin urmare, brandingul ambiental poate fi, intr-un fel sau altul, considerat parte a mixului media pentru branduri gratie capacitatii sale de a spori reputatia companiei in randul angajatilor, clientilor si investitorilor.
In era digitala, mai ales intr-un moment in care o mare parte din activitate este realizata remote, brandingul ambiental si-a reconfigurat functiile. Desi o identitate de brand tangibila ramane piatra de temelie a oricarei strategii bune de marketing, nu este suficient sa te bazezi doar pe experiente digitale. Experientele fizice lasa o impresie mai durabila si ofera o oportunitate mai personala de a ajunge la consumatori. De aceea, astazi, mai mult ca oricand, este cruciala alinierea unui brand fizic cu dimensiunile digitale si experientiale.
Branding ambiental pentru exterior
Semnalistica exterioara este, de obicei, primul element vizual cu care cineva va intra in contact atunci cand vine vorba de brandul tau. Ceea ce afisezi la exterior, indiferent in ce industrie te afli, va crea acea prima impresie vitala si va oferi o perspectiva asupra brandului tau.
Brandingul ambiental pentru exterior face intocmai acest lucru: prin acesta ne asiguram ca exteriorul sediului tau de companie oglindeste, in mod eficient, brandul. In aceasta categorie intra semnalistica sub forma de litere volumetrice si luminoase, aplicatiile pentru ferestre, bannerele sau intregi experiente senzoriale care urmaresc sa uimeasca, sa farmece si sa produca o interactiune memorabila si placuta intre brandul tau si audintele sale. Brandingul ambiental are si un rol functional de generare a notorietatii: trecand pe langa cladire, stiu ca acolo isi are sediu brandul respectiv. A nu se confunda, insa, cu literele de pe cladiri care au rol pur de reclama si care de cele mai multe ori sunt amplasate in zonele de trafic intens (Piata Victoriei).
Branding ambiental pentru interior
Experientele fizice sunt sinonime cu o impresia durabila si reprezinta o oportunitate mai personala de a ajunge la consumatori. Companiile nu ar trebui sa uite de puterea primei impresii atunci cand le treci pragul, mai ales in era digitala. Pe masura ce viata este din ce în ce mai digitalizata si automatizata, fizicul si tangibilul pot deveni mai valoroase atunci cand incerci sa iesi in evidenta. Desi cea mai mare parte a activitatii este realizata astazi online, totusi marile decizii de business sunt luate fata in fata. Brandingul pentru interior ramane un punct esential in construirea reputatiei si ajuta, in continuare, la impresia lasata clientilor, investitorilor si recrutilor.
Brandingul ambiental pentru interior reprezinta articulari incredibile, fizice si de mediu ale scopului si valorilor unui brand. De exemplu, misiunea Apple include idei legate de simplitate si trans-inovatie, toate evidente in proiectarea birourilor si a magazinelor lor. La Facebook, forta brandingului ambiental este evidenta si utilizata intr-un mod neortodox si poate usor amenintator. In campusul californian al titanului in social media, brandingul Facebook este punctul central cu un element particular – Facebook a pastrat la iesire semnalistica de brand a ocupantului anterior, Sun Microsystems, folosita ca un memento constant al echilibrului dintre castigatorii si invinsii din industrie, un memento destul de direct pentru angajati asupra nevoii de a ramane concentrat.
Sistemele de orientare / Way finding
Un rol major il are functionalitatea brandingului ambiental pentru ca poate facilita capacitatea de a gasi un birou sau altul. Acestea sunt, deopotriva importante, in cladirile de business sau in fabrici precum si in cladirile comerciale (de exemplu, in mall-uri). Nu vi s-a intamplat sa nu mai stiti unde ati parcat masina? Acesta este motivul pentru care se folosesc sisteme de culori diferite si numerotari ale parcarilor sau chiar ale interioarelor din mall-uri. Un brand prietenos pune accent pe acest aspect si face intreaga vizita sa fie placuta… sau dimpotriva, sa nu-ti mai vina sa te intorci pentru ca ti-ai prins urechile in gasirea liftului, a unuia dintre magazine in mall sau chiar a masinii din parcare.