In functie de complexitatea unui proiect un programator trebuie sa stie ce aplicatii, hardware si resurse online trebuie sa foloseasca ca sa fie eficient.
Incepatorii se lovesc des de un zid urias de informatii online si ei trebuie sa reuseasca sa gaseasca aplicatiile si documentarea necesara pentru a realiza ce vor ei. Mai jos sunt listate o parte din celele folosite in cadrul INOVEO pentru realizarea diverselor proiecte online de catre programatorii si designerii nostri.
1. Visual Studio Code. Cea mai importanta aplicatie pentru un programator este desigur editorul de cod. VSC este un editor cross-platform creat de Microsoft care a explodat in popularitate datorita faptului ca este rapid, lightweight, puternic si cu multe de plugin-uri care ii dau functionalitati similare cu un IDE (integrated development environment). Alte aplicatii alternative ar fi Notepad++ sau Sublime. Pentru proiectele care necesita un IDE complet se pot folosi Sublime sau Visual Studio (a nu fi confundat cu VCS).
2. XAMPP. Creat de Apache, XAMPP este un pachet de software cross-platform care contine Apache server, MariaDB, PHP si Perl. Este folosit in general in web development drept o solutie all-in-one pentru servere locale. Poate fi folosit pentru dezvoltarea si testarea diverselor aplicatii web si website-uri inainte sa fie mutate pe serverele clientilor.
3. Node.js si npm. Node.js este un runtime pentru JS, iar npm este un manager de pachete pentru JS. Cu acestea doua vei putea dezvolta aplicatii JS. Pentru website-uri, poti instala folosind npm pachetul GULP care ajuta la automatizarea compilarii si optimizarii codului JS si SCSS.
4. Github. Este un serviciu online care ofera hosting pentru proiecte tale si control de versiune folosind Git. In general este pentru proiectele in care ai nevoie sa tii sub control mai multe versiuni in timpul dezvoltarii sau cand lucreaza mai multe persoane. Acesta ajuta foarte mult sa eviti problemele cauzate de update-urile la cod facute in timp de tine si cei din echipa ta si sa ai acces la cod pe orice sistem.
5. FileZilla. Este una dintre cele mai populare solutii pentru FTP atat pe partea de client cat si de server. Transferurile de fisiere prin protocolul FTP poate fi facut intr-un mod rapid si usor prin aceasta aplicatie.
6. Codepen. Un editor de cod online si o platforma cu resurse pentru dezvoltatori front-end. Ajuta foarte la mult la testarea rapida a bucati mici ale codului pentru front-end (animatii, layout, etc), iar utilizatorii acestei pltaforme ofera gratis exemple de cod inspirationale sau practice.
7. Photoshop. Programul sinomin cu editarea foto este necesar pentru aproape orice website. Putine website-uri sunt facute cu poze care nu sunt editate in el.
8. Adobe XD. O solutie pentru proiectarea si realizarea de prototipuri UX in aplicatii web si website-uri care este din ce in ce mai populara. Cu ajutorul ei se pot schita website-uri (design-ul de front-end) care sunt usor de prezentat clientilor drept un preview la cum va arata website-ul.
Fiecare proiect are cerintele si brief-ul lui. Nu putem acoperi toate aplicatiile folosite intr-un singur articol, dar resursele pentru dezvoltare web de mai sus au fost alese pentru usurinta de folosire si existenta documentarii extensive online a acestora. Acestea sunt un punct bun de pornire pentru orice programator si designer web/UX.