Daca ai un website, in special unul care primeste update-uri, atunci trebuie sa ii faci backup cat de des poti. Pe internet circula multe povesti „horror” in care lumea si-a pierdut munca de ani de zile pentru ca nu au avut un backup la website. Iti poti pierde site-ul chiar daca nu ai facut modificari la el. Cele mai comune probleme intalnite sunt: hosting-ul nu este platit la timp, baza de date se corupe din cauza unui bug, un update la site corupe baza de data si/sau fisierele, server-ul are probleme hardware in care se pierd datele de pe el, server-ul este spart de un hacker sau virus, sau website-ul in sine este spart de hackeri.
Pentru WordPress ai la alegere mai multe metode de a face un backup:
1. Folosesete un plugin specializat. Este metoda recomandata pentru cei care vor ceva simplu si eficient. Pot aparea probleme in functie de configuratia server-ului (de exemplu: insufiente resurse alocate sau permisiuni gresite), dar in general un server modern este indeajuns de bun pentru ca plugin-ul sa poata sa isi faca treaba. Eu personal folosesc „Duplicator”, un plugin ce creaza un kit de instalare a site-ului ce poate fi folosit drept backup sau la migrarea site-ului de pe un server sau altul. Acesta permite si schimbarea usoara a domeniului, o functionalitate importanta pentru orice dezvoltator care lucreaza pe un server local.
2. Backup manual. Este metoda pentru cei care stiu sa foloseasca panourile de control ale serverului si au nevoie de un backup rapid. Poti folosi file-manager-ul inclus sau FTP-ul pentru a copia toate fisierele, dupa care se face backup la baza de date. Este recomandat sa fie facut un astfel de backup din cand in cand pentru a avea o copie locala a site-ului. Trebuie sa ai grija totusi cand folosesti acest backup pe alt server decat cel initial, este posibil ca acesta sa nu fie complet compatibil si sa nu se instaleze corect site-ul.
3. Backup automat. Orice hosting decent iti ofera backup lunar la website. Poti negocia cu ei sa se faca backup-uri mai des (saptamanal) si fie salvate multiple backup-uri (de exemplu: ultimele 3 backup-uri). In acelasi timp, este posibil ca server-ul in sine sa permita automatizarea de creare a backup-urilor, fie direct prin panoul de control, fie prin script-uri automatizare folosind cron jobs.
Mentenanta unui website este foarte importanta. Nu lasa un website fara backup-uri facute periodic.