Internetul a ajuns sa fie prezent in viata tuturor printr-o evolutie rapida a technologiilor care formeaza tot ce stim noi despre acesta.
Cu viteze din ce in ce mai mari oferite de providerii de internet (ISP) si putere de procesare incredibila accesibila chiar din buzunar, in ultimii zece ani am observat o explozie numarului utilizatorilor si a numarului de afaceri care si-au format intreaga strategie de business in jurul internetului. De la aplicatii ce ofera servicii de ride-sharing precum Uber, la cumparaturi online cu livrare in aceasi zi de la Emag sau Amazon, am ajuns ca in unele situatii sa fim dependenti de accesul la internet. In acelasi timp aparitia smartphone-ului a schimbat complet mediul online, focusul schimbandu-se de la aplicatii si website-uri din ce in ce mai mari si mai complicate pentru desktop la aplicatii usoare ce consuma cat mai putine resurse si foarte accesibile.
Este foarte greu de prezis viitorul in IT, in special in ce priveste internetul, dar putem vorbi de cateva tehnologii emergente si trenduri ce pot construi o imagine interesanta la ce ne putem astepta in urmatorii 10 ani:
1. Mobile first. Acest trend in cosntruirea aplicatiilor si website-urilor va fi si mai relevant in urmatorii ani. Majoritatea accesarilor pe website sunt acum de pe telefon si numarul creste de la an la an in defavoarea laptop-urilor si calculatoarelor mari. Nu mai poti construi o afacere fara ca site-ul tau sa nu functioneze pe telefoane si sa existe paritate intre functionalitati si content cu versiunea de desktop. Design-ul site-urilor va fi exclusiv de tipul responsiv sa functioneze pe toate tipurile de ecrane, mici sau mari.
2. Cloud computing. Deja vorbim de o piata care genereaza 50 de miliarde de dolari in fiecare an, dar pe viitor ne putem astepta ca mai toate serviciile sa ruleze de pe cloud, acestea inlocuindu-le pe cele traditionale offline.
3. Realitatea virtuala si augmentata. Tehnologia pentru realitatea virtuala si augmentata a devenit recent mult mai accesibila pentru consumatorii de rand. In timp, aceasta va deveni din ce in ce mai ieftina si o data cu micsorarea componentelor hardware si creearea de aplicatii specializate pentru astfel de dispozitive o sa vedem integrarea lor in viata noastra de zi cu zi asa cum telefoanele mobile smart au facut acum peste un deceniu. Vei putea sa iti pui ochelarii „smart” la ochi si sa vezi o lume complet schimbata. De la jocuri, la shopping si navigarea pe strazi, vei putea obtine informatiile necesare imediat doar cu o privire, o miscare a mainii sau cu o comanda vocala.
4. The Internet of Things (IoT). In jurul nostru deja vedem o explozie de obiecte obisnuite care devin „smart”. De la cana ta preferata pana la hainele de pe tine, toate vor fi conectate la internet. Vei putea sa vezi temperatura, cantitatea bauturii si chiar si ce este in cana. In cazul hainelor se vor integra senzori pentru fitness si santatea, iar unele tehnologii la care se lucreaza acum par a fi luate direct dintr-un film science fiction precum schimbarea culorii sau incarcarea telefonului doar punand-ul in buzunar. Piata IoT va avea o crestere uriasa in doar cativa ani si va fi piata in care se vor investi foarte multi bani de catre companiile de IT.
5. Wireless. Ne-am obisnuit deja cu tehnologii wireless precum 4G sau WiFi care ne ofera acces la internet de mare viteza fara a fi nevoie de cabluri. In 2020 vom vedea stabilirea pe piata a 5G si WiFi 6 (802.11ax), ceea ce va permite ca din ce in ce mai multe dispozitive sa fie legate la internet. Vitezele vor creste exponential si standerdele se vor imbunatati. Accesul la internet de mare viteza va deveni aproape universal in tarile dezvoltate si nu numai. In Romania deja avem una din cele mai bune infrastructuri de internet din lume si daca investitiile in domeniul IT continua, atunci vom ramane printre cei mai buni din lume.
6. AI si Machine Learning. Aceastea sunt probabil tehnologiile care par a fi cel mai desprinse din lumea science fiction si care ii sperie pe unii oameni cel mai mult. Inteligenta artificiala nu mai este doar un concept ci este ceva care este acum prezent in viata noastra de zi cu zi. Sunt mai multe tipuri de AI, dar cel dezvolatat acum este Artificial Narrow Intelligence (ANI), sau AI aplicat. Poate fi folosit in rezolvarea de probleme pe domenii specific precum intelegerea vocii sau a textului, interpretarea imaginilor de catre calculatoare, masini autonome (care se pot conduce singure) si multe altele. Pe viitorul indepartat se spera sa se poata dezvolta Artificial General Intelligence (AGI) care va putea sa mimice inteligenta umana. Machine learning este un subdomeniu al domeniului AI si permite ca un sistem sa invete automat si faca progrese fara ca sa fie programate explicit solutiile. Impreuna cu Neural Networks, formeaza creierul unui AI.
Suntem intr-o era de aur al dezvoltarii internetului si a tehnologiilor din domeniul IT. Viitorul apropiat ne va aduce multe lucruri care vor face viata mai frumoasa si bogata.