Scris de Marius Chiriac

Date structurate pentru SEO

Datele structurate sunt o metoda de a descrie site-ul tau pentru un motor de cautare precum Google Search. Il poti folosi pentru carti, filme, produse dintr-un magazin si multe alte categorii. Pentru acest lucru a fost creat un proiect denumit Schema.org de catre toate motoarele de cautare mari pentru a ajuta dezolvatorii de website-uri sa gaseasca documentatia necesara si sa creeze un singur standard ce poate fi folosit universal.

Desi putem spune unui motor de cautare ca o pagina are un titlu folosind tag-ul h1, el nu va stii ce reprezinta acest titlu. Putem face acest lucru folosind Microdata, JSON-LD sau RDFa. Pentru acest articol ne vom concentra pe Microdata, fiind bun pentru a arata diferentele intre codul normal si cel ce incude datele structurate, celelalte doua fiind doar metode alternative de a scrie in cod aceste informatii. Recomandarea mea este de a scrie in format JSON-LD sau Microdata, desi JSON va fi mai usor de folosit si modificat in majoritatea cazurilor.

Un exemplu bun pentru unde este folosit Microdata foarte mult este in website-urile de ecommerce. Categoria folosita va fi schema.org/Product si ne va permite sa adaugam informatiile dorite in rezultatele unei cautari. Putem lua exemplul de mai jos:

<div>
<span>Televizor Samsung 132cm</span>
<img src=”televizor-samsung-132cm.jpg” alt=”Televizor Samsung 132cm”>
<div>
<meter>Rating 4.5/5</meter>
</div>
</div>

Daca vrem ca produsul sa fie recunoscut ca atare si rating-ul sa apara in rezultatele google atunci trebuie sa adaugam in cod urmatoarele elemente ce vor descrie pentru motorul de cautare la indexare ce reprezinta elementele scrise.

<div itemscope itemtype=”https://schema.org/Product”>
<span itemprop=”name”>Televizor Samsung 132cm</span>
<img src=”televizor-samsung-132cm.jpg” alt=”Televizor Samsung 132cm”>
<div itemprop=”aggregateRating” itemscope itemtype=”https://schema.org/AggregateRating”>
<meter itemprop=”ratingValue” min=0 value=4.5 max=5>Rating 4.5/5</meter>
</div>
</div>

In codul de mai sus am transmis motorului de cautare faptul este un produs ce are un nume ce are un rating si am dat o valoare acelui rating, in acest caz 4.5 din 5. Aceste informatii vor aparea drept rezultate bogate in cautari („rich results”) si sunt foarte populare cu potentialii clienti.

Numarul de informatii ce pot trimise direct in rezultatele unei cautari pe google sau alt motor de cautare este foarte mare. Un exemplu recent este website-ul esho.ro in care am folosit JSON-LD pentru informatiile de tip Intrebari Frecvente (FAQ).

Desi poate creste timpul de dezvoltare a unui website, recomandarea mea este sa folosesti unde poti aceste informatii pentru a atrage potentialii clienti. O optimizare buna SEO impreuna cu Date Structurate te poate ajuta sa te diferentiezi foarte mult de competitorii tai si sa cresti traficul organic.

Mai multe articole

INOVEO

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding in 2024

Brandingul este despre optimism si incredere si orice antreprenor cu un business de 30 de ani, de 10 ani sau cu un start-up simte mai mult ca oricand nevoia sa-i dea brandului atentie. Vremurile grele [...]

Citeste tot articolul from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from Date structurate pentru SEO

Citeste tot articolul