Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Este clar ca website-urile devin din ce in ce mai mari si complexe si de vina sunt atat programatorii, cat si clientii. Programatorii vor sa arate ca pot face lucuri complicate, iar clientii vor website-uri cu mult continut care sunt full de elemente interactive, dinamice si cu animatii.

Nu este un lucru rau sa faci ceva complex, dar cand acestea sunt facute fara a lua in calcul bugetele, termenul de lansare si mentenanta site-ului dupa lansare, atunci apar probleme pe parcurs, ce pot fi costisitoare atat pentru cel care dezvolta, cat si pentru clienti.

La dezvoltare lucrurile sunt clare pentru mine astazi. Am invatat, din multimea de website-uri facute de mine, cat de mult trebuie sa personalizez o tema wordpress.

Profilul clientului este foarte important in stadiul de planificare pentru un website. Din interviuri si multiple discutii imi pot face o idee de cat de mult trebuie sa intervin eu pe partea de programar, cat de complicat poate fi design-ul, cat de mult vrea sa modifice sau sa adauge continut pe website dupa ce termin eu cu programarea, nivelul de cunostinte ale persoanei responsabile de aceste modificari si cat de mult o sa fie nevoie de interventia sau ajutorul meu dupa lansare. Toate aceste informatii ma ajuta foarte mult cand creez impreuna cu un designer conceptul de website. Eu trebuie sa pot sa ii spune „Da, putem face asta” sau „Nu, ce ai facut aici trebuie modificat din urmatoarele motive”.

Desi exista multi factori care pot afecta cat de complicat poate fi un website (design-ul, functionalitatile, cerintele pietei, etc), trebuie intotdeauna sa tinem cont de cum va lucra clientul nostru cu el. Din acest motiv noi includem si o etapa de training in metodologie pentru a ajuta clientii, astfel incat sa nu fie nevoiti sa apeleze la noi sau alti programatori. Un website trebuie sa rezolve o problema a clientului, nu sa creeze una.

Dar chiar si cu toate acestea, un website poate avea anumite limite atunci cand vine vorba de facut modificari. Un nivel minim de cunostinte este necesar. Am multe povesti horror in care clientii sunt nevoiti sa revina la noi ca sa ii ajutam cu website-ul. De la probleme aparute de la update-uri de wordpress sau plugin-uri si probleme de securitate, la modificari nefericite de continut in pagini, am vazut de toate. In cele mai nefericite cazuri trebuie totul refacut de la zero. Un website nu este gata dupa ce este lansat, mentenanta lui fiind continu, iar daca nu se fac backup-uri regulate, atunci poti pierde totul foarte usor. Am avut clienti care dupa cativa ani de la lansare ne intrebau daca mai avem un backup complet la site-ul lor. Din pacate nu putem tine toate livrabilele pe o perioada lunga de timp.

Website-ul INOVEO nu este o exceptie. In cazul nostru avem un website foarte complicat, cu zeci de mii de linii de cod scrise de mine si sute de pagini interne. Fara backup-uri regulate am fi ramas fara el in multe ocazii. De la atacuri cibernetice, la necazuri cu server-ul, am intalnit toate problemele posibile, dar intotdeauna site-ul a fost inapoi online in mai putin de 24 de ore. Orice modificare la site-ul nostru pe partea de programare vine cu un backup ca sa pot sa revin imediat la versiunea anterioara.

Pe scurt, un programator trebuie sa tina cont nu numai de brief-ul clientului, ci si de profilul clientului. De exemplu, nu toti clientii au in echipa un programator care sa poata prelua site-ul dupa lansare cu usurinta (acest lucru este defapt o raritate). Poti crea un website exact conform cerintelor, dar daca nu poate folosit atunci nu ai rezolvat nimic.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta designului sustenabil in branding

Daca toata lumea vorbeste despre sustenabilitate, nu putem sa nu vorbim si noi, din perspectiva brandingului. Constientizarea ecologica a fost dintotdeauna o tendinta in crestere. Acum, mai mult ca niciodata, brandurile se afla sub presiunea [...]

Citeste tot articolul from Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Fonturile sans serif „ciudate”: Trendul anului 2024

Evolutia si schimbarile tendintelor de la un sezon la altul sunt cele mai pregnante atunci cand vine vorba de design. In ceea de priveste designul grafic, printre altele, anul acesta ne aduce in prim-plan o [...]

Citeste tot articolul from Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Citeste tot articolul

INOVEO a spus

De ce au nevoie de branding si companiile B2B, care vand catre alte companii?

Urmareste interviul la ZF Live in care se discuta de ce au nevoie de branding si companiile B2B, care vand catre alte companii. [...]

Citeste tot articolul from Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Citeste tot articolul