Scris de Catinca Radu

INOVART #3 – OP ART

Atunci cand nu stii ce s-a facut inaintea ta, cum poti invata din ce a mers bine si, mai ales, de unde vine inovatia? Pablo Picasso spunea ca trebuie sa inveti “regulile ca un profesionist, ca sa le poti incalca asemenea unui artist”. Astfel, INOVART reprezinta o serie de articole in care vorbim despre artisti, curente si vedem care sunt factorii care influenteaza inovatia in acest domeniu.

Op Art este un curent aparut in anii ’60 care se foloseste de principiile perceptiei pentru a crea iluzii optice care induc senzatia de miscare sau de vibratie. In 1965, expozitia “The Responsive Eye” din New York a captat atentia publicului, iar stilul a inceput sa fie folosit si in scop comercial – in publicitate, moda sau decoratiuni interioare.

Acest stil a fost influentat de expresionismul abstract, de teoriile constructivismului, suprematismului si futurismului, care puneau accent pe formele abstracte si relatiile dintre ele pentru crearea unui efect vizual specific. Inovatia adusa de catre Op Art se refera la folosirea legilor perceptiei (extrase din studii de psihofiziologie si psihologia Gestalt) in arta abstracta pentru a da impresia de arta kinetica.

Victor Vasarely, considerat parintele curentului Op Art, a studiat la Bauhaus, scoala de design unde erau promovate artele aplicate si operele geometrice abstracte. Un lucru mai putin cunoscut despre el este ca a lucrat in publicitate, despre care spunea: “Daca as compara publicitatea cu un limbaj, linia, formele si culorile ar fi alfabetul.” Printre lucrarile sale comerciale, Vasarely a realizat si multe logo-uri, cel mai cunoscut fiind rebrandingul din 1972 pentru Renault, realizat impreuna cu fiul sau, Yvaral.

Renault Logos © Renault Communication & Renault Vasarely Logo © Renault Communication / Yvaral et Vasarely, 1972
(https://group.renault.com/en/news-on-air/news/renault-and-the-ecole-des-arts-deco-in-paris-present-vasarely-the-pope-of-op-art/)

Curentul Op Art a fost imbratisat de public, dar multi critici de arta l-au considerat doar un “trend”, din cauza succesului sau comercial. Elemente Op Art au fost preluate in postere, tricouri, ilustratii de carte si continua sa fie explorate in artele vizuale contemporane. Din punctul meu de vedere, este un stil care isi mentine modernitatea dupa 60 de ani, iar folosirea sa in comunicarea vizuala poate avea un impact vizual puternic si diferentiator.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul