Scris de Catinca Radu

INOVART #3 – OP ART

Atunci cand nu stii ce s-a facut inaintea ta, cum poti invata din ce a mers bine si, mai ales, de unde vine inovatia? Pablo Picasso spunea ca trebuie sa inveti “regulile ca un profesionist, ca sa le poti incalca asemenea unui artist”. Astfel, INOVART reprezinta o serie de articole in care vorbim despre artisti, curente si vedem care sunt factorii care influenteaza inovatia in acest domeniu.

Op Art este un curent aparut in anii ’60 care se foloseste de principiile perceptiei pentru a crea iluzii optice care induc senzatia de miscare sau de vibratie. In 1965, expozitia “The Responsive Eye” din New York a captat atentia publicului, iar stilul a inceput sa fie folosit si in scop comercial – in publicitate, moda sau decoratiuni interioare.

Acest stil a fost influentat de expresionismul abstract, de teoriile constructivismului, suprematismului si futurismului, care puneau accent pe formele abstracte si relatiile dintre ele pentru crearea unui efect vizual specific. Inovatia adusa de catre Op Art se refera la folosirea legilor perceptiei (extrase din studii de psihofiziologie si psihologia Gestalt) in arta abstracta pentru a da impresia de arta kinetica.

Victor Vasarely, considerat parintele curentului Op Art, a studiat la Bauhaus, scoala de design unde erau promovate artele aplicate si operele geometrice abstracte. Un lucru mai putin cunoscut despre el este ca a lucrat in publicitate, despre care spunea: “Daca as compara publicitatea cu un limbaj, linia, formele si culorile ar fi alfabetul.” Printre lucrarile sale comerciale, Vasarely a realizat si multe logo-uri, cel mai cunoscut fiind rebrandingul din 1972 pentru Renault, realizat impreuna cu fiul sau, Yvaral.

Renault Logos © Renault Communication & Renault Vasarely Logo © Renault Communication / Yvaral et Vasarely, 1972
(https://group.renault.com/en/news-on-air/news/renault-and-the-ecole-des-arts-deco-in-paris-present-vasarely-the-pope-of-op-art/)

Curentul Op Art a fost imbratisat de public, dar multi critici de arta l-au considerat doar un “trend”, din cauza succesului sau comercial. Elemente Op Art au fost preluate in postere, tricouri, ilustratii de carte si continua sa fie explorate in artele vizuale contemporane. Din punctul meu de vedere, este un stil care isi mentine modernitatea dupa 60 de ani, iar folosirea sa in comunicarea vizuala poate avea un impact vizual puternic si diferentiator.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta designului sustenabil in branding

Daca toata lumea vorbeste despre sustenabilitate, nu putem sa nu vorbim si noi, din perspectiva brandingului. Constientizarea ecologica a fost dintotdeauna o tendinta in crestere. Acum, mai mult ca niciodata, brandurile se afla sub presiunea [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Fonturile sans serif „ciudate”: Trendul anului 2024

Evolutia si schimbarile tendintelor de la un sezon la altul sunt cele mai pregnante atunci cand vine vorba de design. In ceea de priveste designul grafic, printre altele, anul acesta ne aduce in prim-plan o [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Este clar ca website-urile devin din ce in ce mai mari si complexe si de vina sunt atat programatorii, cat si clientii. Programatorii vor sa arate ca pot face lucuri complicate, iar clientii vor website-uri [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul