BACK
Scris de Catinca Radu

INOVART #3 – OP ART

Atunci cand nu stii ce s-a facut inaintea ta, cum poti invata din ce a mers bine si, mai ales, de unde vine inovatia? Pablo Picasso spunea ca trebuie sa inveti “regulile ca un profesionist, ca sa le poti incalca asemenea unui artist”. Astfel, INOVART reprezinta o serie de articole in care vorbim despre artisti, curente si vedem care sunt factorii care influenteaza inovatia in acest domeniu.

Op Art este un curent aparut in anii ’60 care se foloseste de principiile perceptiei pentru a crea iluzii optice care induc senzatia de miscare sau de vibratie. In 1965, expozitia “The Responsive Eye” din New York a captat atentia publicului, iar stilul a inceput sa fie folosit si in scop comercial – in publicitate, moda sau decoratiuni interioare.

Acest stil a fost influentat de expresionismul abstract, de teoriile constructivismului, suprematismului si futurismului, care puneau accent pe formele abstracte si relatiile dintre ele pentru crearea unui efect vizual specific. Inovatia adusa de catre Op Art se refera la folosirea legilor perceptiei (extrase din studii de psihofiziologie si psihologia Gestalt) in arta abstracta pentru a da impresia de arta kinetica.

Victor Vasarely, considerat parintele curentului Op Art, a studiat la Bauhaus, scoala de design unde erau promovate artele aplicate si operele geometrice abstracte. Un lucru mai putin cunoscut despre el este ca a lucrat in publicitate, despre care spunea: “Daca as compara publicitatea cu un limbaj, linia, formele si culorile ar fi alfabetul.” Printre lucrarile sale comerciale, Vasarely a realizat si multe logo-uri, cel mai cunoscut fiind rebrandingul din 1972 pentru Renault, realizat impreuna cu fiul sau, Yvaral.

Renault Logos © Renault Communication & Renault Vasarely Logo © Renault Communication / Yvaral et Vasarely, 1972
(https://group.renault.com/en/news-on-air/news/renault-and-the-ecole-des-arts-deco-in-paris-present-vasarely-the-pope-of-op-art/)

Curentul Op Art a fost imbratisat de public, dar multi critici de arta l-au considerat doar un “trend”, din cauza succesului sau comercial. Elemente Op Art au fost preluate in postere, tricouri, ilustratii de carte si continua sa fie explorate in artele vizuale contemporane. Din punctul meu de vedere, este un stil care isi mentine modernitatea dupa 60 de ani, iar folosirea sa in comunicarea vizuala poate avea un impact vizual puternic si diferentiator.

Mai multe articole

INOVEO a scris

The Importance of Sustainable Design in Branding

If everyone is talking about sustainability, we cannot ignore discussing it from a branding perspective. Environmental awareness has always been a growing trend. Now, more than ever, brands are under increasing pressure to adopt sustainable [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

„Quirky” Sans Serif Fonts: The 2024 Trend

The evolution and shifts in trends from one season to another are most pronounced when it comes to design. This year, in graphic design among other fields, we are seeing a spotlight on a category [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

How Complex Should Your Website Be?

It’s clear that websites are becoming increasingly large and complex, with both programmers and clients contributing to this trend. Programmers want to showcase their ability to create intricate projects, while clients desire content-rich websites filled [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

INOVEO Answers Questions from ZF Romanian Brands Yearbook 2024

What is the recipe for creating a brand? How long does it take to build one? How much does it cost? Where do you start and where do you end? What are the key ingredients? [...]

Read More... from INOVART #3 – OP ART

Citeste tot articolul