Scris de Catinca Radu

INOVART #1 – Pablo Picasso

Atunci cand nu stii ce s-a facut inaintea ta, cum poti invata din ce a mers bine si, mai ales, de unde vine inovatia? Pablo Picasso spunea ca trebuie sa inveti “regulile ca un profesionist, ca sa le poti incalca asemenea unui artist”. Astfel, INOVART reprezinta o serie de articole in care vorbim despre artisti, curente si vedem care sunt factorii care influenteaza inovatia in acest domeniu.

Si, daca tot pornim cu citatul lui Picasso (al carui nume complet, by the way, este Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso – that’s a lot, I know), hai sa vorbim putin despre el si despre curentul pe care l-a definit.

Picasso este cunoscut de majoritatea oamenilor din perspectiva cubismului (stil in care subiectul este fragmentat in figuri geometrice simple), pictura sa intitulata “Les Demoiselles d’Avignon” (1907) fiind considerata prima de acest fel. Dar ce este mai putin cunoscut despre el este procesul prin care a trecut pentru a ajunge acolo.

Pana la varsta de 8 ani a invatat deja de la tatal sau tehnicile de pictura in ulei, realizand lucrari in stil realist. La 16 ani experimenta un stil mai liber, inspirat de Toulouse-Lautrec si Edvard Munch. A continuat aceste experimente in ceea ce acum numim Perioada Albastra (1901-1904) si Perioada Roz (1904-1906).

In 1907 incepe Perioada Africana – denumita astfel pentru ca acesta a fost expus artei africane in Muzeul Etnografic Trocadero, devenind fascinat de simplificarea si fragmentarea regasita in aceste lucrari. Am mai spus ca tot in 1907 a realizat si prima lucrare cubista?

Cred ca e mai usor de inteles acum ca aceasta inovatie nu a venit din vreo revelatie subita, ci la baza sa au stat: munca sustinuta de pasiune, experimentele si, nu in ultimul rand, cunostintele. Noua, la INOVEO, ne suna foarte familiar acest mix, just sayin’ ????.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta continutului de calitate pe un website

Un website bine conceput si functional este esential in era digitala, dar continutul de calitate este ceea ce il transforma intr-un instrument eficient de comunicare si interactiune cu publicul. Indiferent de tipul de website pe [...]

Read More... from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Extindere brand in HORECA

Ai un business in segmentul premium de food delivery. Vrei sa iti dezvolti afacerea spre furnizarea de mancare buna la un pret corect? Exista cateva motive cheie pentru care ai lansa un brand mainstream in [...]

Read More... from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding energie solara

Iata cinci motive importante pentru branding intr-un business de productie si distributie de energie solara: Diferentierea de concurenta: Industria energiei solare este in plina crestere, iar concurenta este acerba. Prin branding, poti crea o identitate [...]

Read More... from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara: Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un [...]

Read More... from INOVART #1 – Pablo Picasso

Citeste tot articolul