Un website nu va fi niciodata gata, el evolueaza dupa nevoile clientilor si se adapteaza cerintelor utilizatorilor. Mai jos gasiti 3 pasi de baza pentru mentenanta unui website.
1. Back-up
Inainte de a modifica ceva si de a trece la pasii urmatori trebuie sa salvam versiunea actuala a paginii. Recomandam sa salvam totul o data la 3 luni de zile, iar back-up-ul ar trebui salvat undeva in afara serverului – nu ne putem baza 100% pe providerii de gazduire, au existat cazuri cand serverele de back-up erau prost configurate iar clientii s-au trezit cu datele pierdute si nerecuperate. Inainte de actualizari si schimbari majore trebuie sa facem un back-up. Se pot intampla multe situatii nefericite de pe urma incompatibilitatilor.
2. Actualizare
Majoritatea website-urilor ruleaza pe CMS-uri ca WordPress, Joomla, Drupal sau Magento, OpenCart in cazul magazinelor online. Aceste platforme sunt intr-o continua dezvoltare iar comunitatile de programatori adauga si imbunatatesc codul continuu. Este recomandat sa verificam si sa actualizam platforma lunar. La fel si pentru modulele aditionale.
3. Testare
Ok, am actualizat platforma la ultima versiune, modulele sunt si ele actualizate, putem spune ca am terminat treaba pe aceasta luna, nu? Gresit! Din pacate este posibil ca actualizarea unui modul sa-l faca incompatibil cu CMS-ul actual.
Urmatorul pas este testarea fiecarei functionalitati a website-ului. Incepeti cu partile dinamice in special formularele de contact. In cazul magazinelor online creati un cont nou si simulati ruta unui client, de la inregistrare pana la finalizarea comenzii.