Importanta designului sustenabil in branding

Daca toata lumea vorbeste despre sustenabilitate, nu putem sa nu vorbim si noi, din perspectiva brandingului. Constientizarea ecologica a fost dintotdeauna o tendinta in crestere. Acum, mai mult ca niciodata, brandurile se afla sub presiunea tot mai mare de a adopta practici sustenabile. Cand vorbim de design sustenabil, nu este doar o tendinta, ci o necesitate. In contextul actual, brandingul care integreaza principii de sustenabilitate poate oferi pentru companii un avantaj competitiv semnificativ.

Ce inseamna design sustenabil?

Designul sustenabil implica utilizarea de materiale ecologice, procese de productie care reduc impactul asupra mediului si promovarea unui ciclu de viata al produselor care minimizeaza deseurile. In branding, acesta poate insemna de la ambalaje biodegradabile si reutilizabile, pana la utilizarea tintita a resurselor digitale pentru a reduce consumul de hartie.

Branduri care folosesc designul sustenabil

Cand vorbim de sustenabilitate, ne vin in minte numeroase branduri care au adoptat aceast trend. Astazi vom vorbi despre doua dintre acestea.

Patagonia (un brand de haine) este un exemplu emblematic care a integrat sustenabilitatea in nucleul identitatii sale. Compania nu doar ca foloseste materiale reciclate si organice, dar promoveaza si reparatia articolelor vestimentare, extinzand astfel durata de viata a produselor si reducand impactul asupra mediului.

Corona, un alt brand international care a facut pasi semnificativi in directia sustenabilitatii, s-a remarcat in special prin eforturile sale de introducere a ambalajelor sustenabile (Fit Packs). Intr-o incercare de a elimina plasticul, Corona a dezvoltat un tip de ambalaj in care dozele sunt dotate cu o canelura special conceputa. Acest lucru permite asamblarea dozelor precum niste piese de Lego, formand o metoda sustenabila de a tine impreuna mai multe doze de bere. Designul inovator nu doar ca reduce deseurile de plastic, dar este si complet reciclabil.

Beneficiile designului sustenabil in branding

Integrarea designului sustenabil in branding poate avea multiple beneficii:
– Diferentierea de competitie: In ochii consumatorilor tot mai preocupati de impactul ecologic al achizitiilor, un brand care demonstreaza angajamentul fata de practicile ecologice poate castiga loialitate si preferinta.
– Reducerea costurilor pe termen lung: Utilizarea materialelor reciclate si a tehnicilor de productie eficiente poate reduce costurile asociate cu materiile prime si gestionarea deseurilor.
– Construirea unei reputatii pozitive: Angajamentul fata de sustenabilitate poate imbunatati imaginea publica a unei companii si poate atrage atentia presei.

Desi beneficiile sunt considerabile, adoptarea designului sustenabil in branding vine si cu provocari. Costurile initiale pentru cercetare si dezvoltare pot fi semnificative, iar schimbarea furnizorilor sau a proceselor de productie pot necesita eforturi logistice suplimentare. In plus, este esential ca mesajele de marketing sa fie autentice; greenwashing-ul, practica de a exagera credentialele ecologice, poate dauna grav reputatiei unei companii.

Urmarind actiunile sustenabile – ale brandurilor – din ultimii ani, putem trage concluzia ca adoptarea unui branding si al unui design sustenabil nu este doar o masura etica, ci a devenit si o strategie inteligenta de business. Prin integrarea principiilor ecologice in identitatea de brand, companiile pot nu doar sa contribuie la un viitor mai sustenabil, dar si sa raspunda asteptarilor pe care le au consumatorii moderni, implicit sa atraga un nou public de partea sa.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Fonturile sans serif „ciudate”: Trendul anului 2024

Evolutia si schimbarile tendintelor de la un sezon la altul sunt cele mai pregnante atunci cand vine vorba de design. In ceea de priveste designul grafic, printre altele, anul acesta ne aduce in prim-plan o [...]

Citeste tot articolul from Importanta designului sustenabil in branding

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Este clar ca website-urile devin din ce in ce mai mari si complexe si de vina sunt atat programatorii, cat si clientii. Programatorii vor sa arate ca pot face lucuri complicate, iar clientii vor website-uri [...]

Citeste tot articolul from Importanta designului sustenabil in branding

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from Importanta designului sustenabil in branding

Citeste tot articolul

INOVEO a spus

De ce au nevoie de branding si companiile B2B, care vand catre alte companii?

Urmareste interviul la ZF Live in care se discuta de ce au nevoie de branding si companiile B2B, care vand catre alte companii. [...]

Citeste tot articolul from Importanta designului sustenabil in branding

Citeste tot articolul