Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara:

Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un mod rational, cu evaluarea si compararea atenta a tuturor optiunilor disponibile. Se presupune ca individul are informatii complete, isi clarifica obiectivele si optimizeaza rezultatul luand decizia cea mai rationala in functie de criterii economice.

Modelul Incremental: Acest model sugereaza ca deciziile sunt adesea luate pe baza ajustarilor treptate ale deciziilor anterioare. Deciziile sunt luate in etape mici, evaluand treptat rezultatele si corectandu-le in functie de informatiile noi sau schimbarile circumstantelor.

Modelul Bazat pe Intuitie: Acest model subliniaza importanta intuitiei si experientei personale in luarea deciziilor. Persoana se bazeaza pe sentimente, judecati subiective si senzatii pentru a lua o decizie, fara a se baza exclusiv pe analiza rationala sau informatiile obiective.

Modelul de Luare a Deciziilor in Grup: Acest model implica implicarea mai multor persoane in procesul de luare a deciziilor. Deciziile sunt luate prin discutii si negocieri, in care fiecare membru aduce contributia sa si sunt luate in considerare mai multe puncte de vedere.

Acestea sunt doar cateva exemple de modele de luare a deciziilor si exista multe alte teorii si abordari in acest domeniu.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta designului sustenabil in branding

Daca toata lumea vorbeste despre sustenabilitate, nu putem sa nu vorbim si noi, din perspectiva brandingului. Constientizarea ecologica a fost dintotdeauna o tendinta in crestere. Acum, mai mult ca niciodata, brandurile se afla sub presiunea [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Fonturile sans serif „ciudate”: Trendul anului 2024

Evolutia si schimbarile tendintelor de la un sezon la altul sunt cele mai pregnante atunci cand vine vorba de design. In ceea de priveste designul grafic, printre altele, anul acesta ne aduce in prim-plan o [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

Este clar ca website-urile devin din ce in ce mai mari si complexe si de vina sunt atat programatorii, cat si clientii. Programatorii vor sa arate ca pot face lucuri complicate, iar clientii vor website-uri [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul