Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara:

Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un mod rational, cu evaluarea si compararea atenta a tuturor optiunilor disponibile. Se presupune ca individul are informatii complete, isi clarifica obiectivele si optimizeaza rezultatul luand decizia cea mai rationala in functie de criterii economice.

Modelul Incremental: Acest model sugereaza ca deciziile sunt adesea luate pe baza ajustarilor treptate ale deciziilor anterioare. Deciziile sunt luate in etape mici, evaluand treptat rezultatele si corectandu-le in functie de informatiile noi sau schimbarile circumstantelor.

Modelul Bazat pe Intuitie: Acest model subliniaza importanta intuitiei si experientei personale in luarea deciziilor. Persoana se bazeaza pe sentimente, judecati subiective si senzatii pentru a lua o decizie, fara a se baza exclusiv pe analiza rationala sau informatiile obiective.

Modelul de Luare a Deciziilor in Grup: Acest model implica implicarea mai multor persoane in procesul de luare a deciziilor. Deciziile sunt luate prin discutii si negocieri, in care fiecare membru aduce contributia sa si sunt luate in considerare mai multe puncte de vedere.

Acestea sunt doar cateva exemple de modele de luare a deciziilor si exista multe alte teorii si abordari in acest domeniu.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul „one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Beneficiile de a avea un blog pe website-ul tau

In era digitala in care traim, un website bine dezvoltat nu mai este suficient pentru a atrage si retine atentia publicului. Un blog pe website-ul unei companii poate aduce numeroase beneficii, de la cresterea prezentei [...]

Citeste tot articolul from Decision making models

Citeste tot articolul