Co-branding si Co-marketing

Strategia de co-branding este o forma de colaborare intre doua sau mai multe branduri care isi unesc fortele pentru a crea un produs sau serviciu nou comun, care poarta amprenta ambelor branduri. Un exemplu in acest sens este inghetata de la McDonalds McFlurry Milka si McFlurry Oreo. In cadrul unei strategii de co-branding, brandurile isi combina resursele, cunostintele si expertiza pentru a crea un produs sau serviciunou care sa aiba o valoare adaugata mai mare decat cele doua branduri luate separat.

De exemplu, un producator de masini de lux poate colabora cu un brand de ceasuri de lux pentru a crea o editie limitata de masini care sa includa ceasuri personalizate pentru fiecare proprietar. Sau un producator de ciocolata poate colabora cu un brand de bauturi spirtoase pentru a crea un cocktail special care sa includa ingrediente de la ambele branduri.

Scopul principal al co-brandingului este de a crea o valoare adaugata pentru clienti si de a consolida imaginea si reputatia ambelor branduri. In plus, co-brandingul poate aduce beneficii suplimentare, cum ar fi cresterea vanzarilor, cresterea notorietatii brandurilor implicate si consolidarea pozitiei acestora pe piata.

Co-brandingul este o strategie de marketing care implica doua sau mai multe branduri care colaboreaza pentru a crea un produs sau serviciu comun, in scopul de a-si creste vizibilitatea, valoarea de brand sau cota de piata. Iata cateva exemple de co-branding de succes:

 • Mercedes-Benz si Swatch: Aceste doua branduri au colaborat pentru a crea Smart Car, un automobil compact si modern, care a fost lansat pe piata in anul 1998.
 • Adidas si Porsche Design: Aceste doua branduri de lux au colaborat pentru a crea incaltaminte sport de inalta calitate, care combina designul sofisticat cu tehnologia de ultima generatie.
 • Nespresso si Krups: Aceste doua branduri au creat o gama de masini de cafea, care au fost vandute sub marca Nespresso, dar fabricate de Krups.
 • Nike si PlayStation: Playstation a incheiat un parteneriat cu Nike pentru a crea o pereche speciala de adidasi Paul George cu semnatura PS5. Acesti pantofi sport au fost lansati la jumatatea anului 2021, la doar sapte luni dupa lansarea Playstation 5. Acesta a fost momentul perfect, ajutand la cresterea interesului pentru oricine este interesat de PlayStation 5.
 • Coca-Cola si Lip Smackers: Lip Smackers – un brand cunoscut initial sub numele de Bonne Bell – si-a inceput parteneriatele de co-branding in 1975, cand s-a asociat cu Dr. Pepper pentru a crea primul sau balsam de buze cu aroma de sifon. Unul dintre parteneriatele lor de co-branding cele mai de lunga durata – care exista inca pana in prezent – este cu Coca-Cola. De fapt, Lip Smackers are acum o linie intreaga de balsamuri de buze cu aroma de Coca-Cola vandute intr-o singura colectie. Aceasta include arome precum Coca-Cola, Cherry sau Vanilla Coke, Sprite, Root Beer si Fanta. Acest parteneriat de co-branding a fost favoritul milenialilor inca din anii ’90.
 • IKEA si Lego: Aceste doua branduri au colaborat pentru a crea o linie de mobilier si accesorii pentru copii, care combina designul simplu si practic al IKEA cu jucariile Lego.
 • H&M si Karl Lagerfeld: Aceste doua branduri de moda au colaborat pentru a crea o colectie de haine, care a fost lansata in anul 2004 si a avut un mare succes in randul fanilor lui Karl Lagerfeld.
 • Burberry si Vivienne Westwood: Aceste doua branduri de moda britanice au colaborat pentru a crea o colectie de haine si accesorii, care combina stilul clasic si sofisticat al Burberry cu designul excentric al lui Vivienne Westwood.

Strategia de co-branding aduce o serie de beneficii atat pentru companiile implicate, cat si pentru clientii lor. Mai jos sunt enumerate cateva dintre cele mai importante beneficii ale co-brandingului:

 • Cresterea valorii de brand: Prin asocierea cu un alt brand puternic si influent, compania poate beneficia de la cresterea valorii de brand si imbunatatirea imaginii sale.
 • Accesul la noi piete: Co-brandingul poate ajuta companiile sa ajunga la noi piete si sa isi extinda activitatea in alte domenii de afaceri.
 • Cresterea vanzarilor: Co-brandingul poate ajuta la cresterea vanzarilor prin cresterea vizibilitatii si atractivitatii produselor sau serviciilor.
 • Reducerea costurilor de marketing: Companiile pot imparti costurile de marketing si pot ajunge la un public mai larg prin intermediul campaniilor de co-branding.
 • Imbunatatirea reputatiei: Colaborarea cu un alt brand puternic poate imbunatati reputatia companiei si poate consolida increderea clientilor.
 • Crearea de produse sau servicii noi si inovatoare: Co-brandingul poate stimula creativitatea si inovatia prin colaborarea intre doua sau mai multe companii.
 • Oferta valorii adaugate: Prin colaborarea cu un alt brand, compania poate oferi o valoare adaugata clientilor, cum ar fi calitatea superioara, designul sofisticat sau o experienta unica de cumparaturi.

Acestea sunt doar cateva dintre exemplele notabile de co-branding din Romania, care demonstreaza ca aceasta strategie de marketing poate fi aplicata cu succes intr-o gama larga de domenii de afaceri si poate aduce beneficii atat pentru companii, cat si pentru clienti.

Strategia de co-marketing este o forma de colaborare intre doua sau mai multe companii care isi unesc fortele pentru a promova produsele sau serviciile lor si a-si extinde audienta. In cadrul unei strategii de co-marketing, companiile isi combina resursele de marketing si isi impart costurile si beneficiile pentru a atinge obiective comune.

Aceasta strategie poate fi implementata in mai multe moduri, de exemplu prin participarea la evenimente comune, realizarea de campanii publicitare comune, distribuirea de continut pe retelele de socializare sau prin oferirea de promotii si reduceri combinate.

Scopul principal al co-marketingului este de a atrage atentia publicului asupra produselor sau serviciilor oferite de companii si de a creste vanzarile si profitul ambelor parti implicate in colaborare. In plus, co-marketingul poate aduce beneficii suplimentare, cum ar fi cresterea notorietatii brandurilor implicate, imbunatatirea imaginii si reputatiei lor si consolidarea relatiilor cu clientii.

Strategia de co-marketing poate aduce o serie de beneficii si poate oferi clientilor produse sau servicii si o valoare adaugata. Iata cateva exemple notabile de co-branding de la noi care au fost implementate cu succes in ultimii ani:

 • BCR si OMV: BCR, una dintre cele mai mari banci din Romania, si OMV Petrom, una dintre cele mai mari companii petroliere, au colaborat pentru a crea o carte de credit comuna, numita BCR PetromCard. Cardul ofera clientilor avantaje suplimentare, cum ar fi reduceri la carburanti si alte beneficii.
 • . KFC si Pepsi: KFC, unul dintre cei mai mari furnizori de produse fast-food din Romania, si Pepsi, una dintre cele mai mari companii producatoare de bauturi racoritoare, au colaborat pentru a oferi o promotie comuna, care le permitea clientilor sa primeasca o bautura Pepsi gratuita la achizitionarea unui meniu KFC.
 • Raiffeisen Bank si Dedeman: Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci din Romania, si Dedeman, unul dintre cei mai mari furnizori de materiale de constructii si amenajari interioare, au colaborat pentru a oferi o linie de credite si leasing pentru clientii Dedeman.
 • Carturesti si L’Oreal: Carturesti, unul dintre cei mai mari retaileri de carte si articole de papetarie din Romania, si L’Oreal, una dintre cele mai mari companii producatoare de cosmetice, au colaborat pentru a oferi o promotie comuna, care le permitea clientilor sa primeasca un produs L’Oreal gratuit la achizitionarea unei carti.
 • Digi si Huawei: Digi, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania, si Huawei, unul dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile, au colaborat pentru a oferi un pachet comun de servicii si dispozitive mobile, care includeau telefoanele Huawei si abonamentele Digi.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale strategiei de co-marketing:

 • Acces la o audienta mai mare: Prin colaborarea cu alte companii, poti ajunge la o audienta mai larga, care ar putea fi inaccesibila in mod normal. Acest lucru poate duce la cresterea vizibilitatii si a notorietatii brandului tau.
 • Reducerea costurilor: Companiile pot imparti costurile de marketing, ceea ce inseamna ca pot accesa noi canale de promovare fara a investi prea mult. Aceasta poate fi o strategie deosebit de utila pentru companiile mici si mijlocii, care au bugete mai limitate.
 • Consolidarea relatiilor cu clientii: Oferirea de promotii si reduceri combinate poate crea o experienta placuta pentru clienti si ii poate face sa se simta valorizati. Acest lucru poate duce la o crestere a fidelitatii si a satisfactiei clientilor.
 • Extinderea portofoliului de produse: Prin colaborarea cu alte companii, poti extinde gama de produse sau servicii pe care le oferi, ceea ce poate duce la cresterea vanzarilor si a veniturilor.
 • Consolidarea reputatiei: O colaborare cu un brand cunoscut si respectat poate contribui la cresterea reputatiei companiei tale. Aceasta poate duce la consolidarea pozitiei tale pe piata si la cresterea increderii clientilor.

In general, strategia de co-marketing poate aduce numeroase beneficii pentru companii si poate fi o strategie deosebit de utila in contextul economic actual, in care concurenta este tot mai acerba si clientii sunt din ce in ce mai pretentiosi.

Principalele diferente dintre strategia de co-branding si strategia de co-marketing.

Strategiile de co-branding si co-marketing sunt doua tactici distincte de marketing, cu obiective diferite.

Co-brandingul este o strategie in care doua brandurilucreaza impreuna pentru a crea un produs nou cu ambele nume de branduriatasate.

Co-marketingul este o strategie in care doua branduri lucreaza impreuna la o campanie de marketing sau o promovare unica.
Principalele diferente dintre cele doua sunt:

 • Scopul: Strategia de co-branding are ca scop cresterea valorii de brand a ambelor companii prin asocierea cu un partener puternic si influent, in timp ce strategia de co-marketing are ca scop colaborarea intre doua companii pentru a promova un produs sau serviciu comun.
 • Identitatea brandurilor: In co-branding, cele doua branduri raman separate si distincte dar creeaza un produs nou, in timp ce in co-marketing, cele doua branduri lucreaza impreuna pentru a crea un produs sau serviciu comun.
 • Implicarea in productie: In co-branding, cele doua companii produc impreuna un produs sau serviciu isi asociaza numele pentru a-si creste valoarea de brand. In co-marketing, cele doua companii sunt implicate in promovarea produsului sau serviciului comun.
 • Durata colaborarii: Colaborarea in cadrul strategiei de co-branding poate fi o campanie temporara, pe cand strategia de co-marketing poate fi o colaborare pe termen lung intre doua companii.
 • Beneficiile: Co-brandingul poate ajuta la cresterea vizibilitatii si a valorii de brand a ambelor companii, in timp ce co-marketingul poate ajuta la cresterea vanzarilor si impartasirea costurilor de marketing.

Strategiile de co-branding si co-marketing sunt doua abordari diferite ale colaborarii intre doua companii in scopul cresterii afacerii, dar fiecare are obiective specifice si metode diferite de aplicare.

Strategiile de co-branding si co-marketing au cateva asemanari importante:

 • Colaborarea: Atat co-brandingul, cat si co-marketingul implica colaborarea intre doua sau mai multe companii. In ambele cazuri, companiile isi unesc fortele pentru a crea o experienta mai buna pentru clienti.
 • Valoarea adaugata: Atat co-brandingul, cat si co-marketingul au ca obiectiv crearea unei valori adaugate pentru clienti. Prin colaborare, companiile pot crea produse sau servicii care ofera mai multe beneficii sau mai multa valoare decat cele oferite de fiecare brand separat.
 • Accesul la o audienta mai mare: Atat co-brandingul, cat si co-marketingul ofera acces la o audienta mai larga. Colaborarea cu alte companii poate ajuta la cresterea vizibilitatii brandului tau si poate atrage noi clienti.
 • Cresterea vanzarilor: Atat co-brandingul, cat si co-marketingul pot duce la cresterea vanzarilor. Prin colaborare, companiile pot oferi produse sau servicii care sa atraga clienti noi sau sa ii faca pe cei existenti sa cumpere mai mult.
 • Consolidarea pozitiei pe piata: Atat co-brandingul, cat si co-marketingul pot contribui la consolidarea pozitiei companiei tale pe piata. Prin colaborare, companiile pot consolida reputatia si imaginea brandului lor si pot deveni mai competitive pe piata.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Citeste tot articolul from Co-branding si Co-marketing

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Citeste tot articolul from Co-branding si Co-marketing

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul „one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Citeste tot articolul from Co-branding si Co-marketing

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Beneficiile de a avea un blog pe website-ul tau

In era digitala in care traim, un website bine dezvoltat nu mai este suficient pentru a atrage si retine atentia publicului. Un blog pe website-ul unei companii poate aduce numeroase beneficii, de la cresterea prezentei [...]

Citeste tot articolul from Co-branding si Co-marketing

Citeste tot articolul