„Advertising people who ignore research are as dangerous as generals who ignore decodes of enemy signals.” – David Ogilvy
Pentru o buna intelegere, trebuie sa vizualizezi. In procesul de branding sau rebranding, intelegerea proiectului provine atat din intelegerea clientului, cat si din intelegerea industriei si a competitorilor.
Cu peste 200 de proiecte in portofoliu, putem spune ca am studiat multe industrii, cum ar fi real estate, retail, fashion, HoReCa, industrie grea sau farma. Cu toate acestea, fiecare proiect este diferit. La fel si competitorii. Astfel, analiza vizuala se afla printre primii pasi pe care ii realizam intr-un proiect.
Ce este?
Analiza vizuala este o cercetare formulata sub forma unei prezentari, in care sunt studiate elementele care alcatuiesc identitatea vizuala a competitorilor, cum ar fi:
– logo, logotip, simbol, logo-uri alternative, favicon
– supergrafic si utilizarea acestuia
– imagerie – functionala si emotionala
– prezenta online (ex. social media, website, prezentari digitale)
– prezenta offline (ex. carti de vizita, brosuri, flyere, signalistica, merchandising)
De mentionat este faptul ca fiecare proiect are obiective diferite, astfel subiectul analizelor difera – de exemplu, daca un client are nevoie de o identitate vizuala care se va declina foarte mult in zona de packaging, accentul va fi pus pe aceasta zona.
Cand se realizeaza?
Analiza vizuala trebuie realizata in prima parte a proiectului, cea de cercetare si strategie. Astfel, ne asiguram ca intelegem industria si cunoastem competitorii, pentru ca rezultatul procesului ulterior de creatie a identitatii vizuale sa fie relevant pentru publicul tinta al clientului.
Cine o realizeaza?
Analiza vizuala este realizata de designeri, deoarece cunostintele lor atat teoretice, cat si practice in sfera vizuala ii ajuta sa extraga insight-uri valoroase, pe baza carora formuleaza concluzii si oportunitati. Acestea sunt folosite mai departe in etapa de dezvoltare a identitatii vizuale. Desigur, in cazul unei analize in care accentul este pus pe zona de website, intervin web developerii cu experienta si cunostintele lor.
De ce este importanta?
Motivele principale pentru care analiza vizuala este importanta sunt:
– imerseaza echipa de design in teritoriul vizual al industriei respective, pregatind-o si ajutand in procesul de creatie
– pentru beneficiarul proiectului aduce o intelegere suplimentara asupra diverselor tehnici folosite de competitori in constructia asocierilor de brand: (ex. de ce un competitor foloseste imagerie bazata pe natura, orase sau pe animale – pentru a-si crea asocieri de imagine cu peisaje naturale, cu regiuni sau trasaturi specifice unor animale, pe care creierul le converteste mai usor)
– extragerea acelor concluzii si oportunitati care vor defini brief-ul pe care il folosim ca sa construim un brand relevant, care se va diferentia
„Cel care cerceteaza cu atentie ceea ce e vechi, ca sa descopere acolo ceva nou, este cel mai indreptatit sa-i invete pe altii.” – Confucius in Analecte 2, 11
Daca tu, cel care citesti acest material, intelegi puterea analizei vizuale, esti acel partener cu care vrem sa lucram.