Sistemele de culori

Deseori ne lovim de aceasta intrebare venita din partea clientilor: De ce exista diferente de culoare ale logo-ului meu? Nu este o greseala. Este firesc.

Codurile de culoare CMYK, RGB si Pantone sunt utilizate pentru a identifica culorile in medii diferite de imprimare, digitale si de design. Fiecare sistem are propriile sale setari si moduri de a afisa culorile, ceea ce poate duce la diferente in modul in care le vedem.

Sistemul RGB (Red Green Blue) este cel mai frecvent utilizat in medii digitale, cum ar fi monitoarele de calculator si dispozitivele mobile. Acest sistem utilizeaza o combinatie de culori luminoase pentru a produce o gama larga de culori. Deoarece culorile sunt generate prin iluminare, culorile RGB pot parea mai stralucitoare si mai vibrante decat culorile CMYK si Pantone.

Sistemul CMYK (Cyan Magenta Yellow Key) este utilizat in mod obisnuit in imprimare, deoarece utilizeaza culori de tip pigment pentru a crea culorile. Acest sistem combina culorile de baza – cyan, magenta, galben si negru – pentru a produce o gama larga de culori. Culorile CMYK sunt mai putin stralucitoare si mai subtile decat culorile RGB.

Sistemul Pantone este un sistem de culori standardizat utilizat in designul grafic si in imprimare. Acest sistem utilizeaza o biblioteca de culori Pantone, care sunt numere de identificare unice pentru culori specifice. Culorile Pantone sunt create utilizand culori de tip pigment si sunt printate intr-un mod asemanator cu culorile CMYK. In timp ce culorile Pantone sunt mai consistente decat culorile CMYK, ele pot fi mai scumpe si pot fi limitate in afisarea lor.

Modul in care vedem culorile poate fi afectat de sistemul de culoare pe care il folosim si modul in care este afisat. Este important sa fie constienti de aceste diferente atunci cand se lucreaza cu culori in medii digitale si de imprimare.

Desi prezentarea de Look & Feel este digitala, sistemul de culoare in care se dezvolta materialele pentru prezentare este CMYK. Insa prezentarea mereu trebuie insotita de toate codurile pentru a asigura coerenta implementarii brandului.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul