Sistemele de culori

Deseori ne lovim de aceasta intrebare venita din partea clientilor: De ce exista diferente de culoare ale logo-ului meu? Nu este o greseala. Este firesc.

Codurile de culoare CMYK, RGB si Pantone sunt utilizate pentru a identifica culorile in medii diferite de imprimare, digitale si de design. Fiecare sistem are propriile sale setari si moduri de a afisa culorile, ceea ce poate duce la diferente in modul in care le vedem.

Sistemul RGB (Red Green Blue) este cel mai frecvent utilizat in medii digitale, cum ar fi monitoarele de calculator si dispozitivele mobile. Acest sistem utilizeaza o combinatie de culori luminoase pentru a produce o gama larga de culori. Deoarece culorile sunt generate prin iluminare, culorile RGB pot parea mai stralucitoare si mai vibrante decat culorile CMYK si Pantone.

Sistemul CMYK (Cyan Magenta Yellow Key) este utilizat in mod obisnuit in imprimare, deoarece utilizeaza culori de tip pigment pentru a crea culorile. Acest sistem combina culorile de baza – cyan, magenta, galben si negru – pentru a produce o gama larga de culori. Culorile CMYK sunt mai putin stralucitoare si mai subtile decat culorile RGB.

Sistemul Pantone este un sistem de culori standardizat utilizat in designul grafic si in imprimare. Acest sistem utilizeaza o biblioteca de culori Pantone, care sunt numere de identificare unice pentru culori specifice. Culorile Pantone sunt create utilizand culori de tip pigment si sunt printate intr-un mod asemanator cu culorile CMYK. In timp ce culorile Pantone sunt mai consistente decat culorile CMYK, ele pot fi mai scumpe si pot fi limitate in afisarea lor.

Modul in care vedem culorile poate fi afectat de sistemul de culoare pe care il folosim si modul in care este afisat. Este important sa fie constienti de aceste diferente atunci cand se lucreaza cu culori in medii digitale si de imprimare.

Desi prezentarea de Look & Feel este digitala, sistemul de culoare in care se dezvolta materialele pentru prezentare este CMYK. Insa prezentarea mereu trebuie insotita de toate codurile pentru a asigura coerenta implementarii brandului.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Importanta continutului de calitate pe un website

Un website bine conceput si functional este esential in era digitala, dar continutul de calitate este ceea ce il transforma intr-un instrument eficient de comunicare si interactiune cu publicul. Indiferent de tipul de website pe [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Extindere brand in HORECA

Ai un business in segmentul premium de food delivery. Vrei sa iti dezvolti afacerea spre furnizarea de mancare buna la un pret corect? Exista cateva motive cheie pentru care ai lansa un brand mainstream in [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Branding energie solara

Iata cinci motive importante pentru branding intr-un business de productie si distributie de energie solara: Diferentierea de concurenta: Industria energiei solare este in plina crestere, iar concurenta este acerba. Prin branding, poti crea o identitate [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara: Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un [...]

Read More... from Sistemele de culori

Citeste tot articolul