Decision making models

Exista numeroase teorii si modele de luare a deciziilor dezvoltate de diferiti cercetatori si teoreticieni. Printre cele mai cunoscute modele se numara:

Modelul Rational-Economic: Acest model se bazeaza pe ideea ca deciziile sunt luate intr-un mod rational, cu evaluarea si compararea atenta a tuturor optiunilor disponibile. Se presupune ca individul are informatii complete, isi clarifica obiectivele si optimizeaza rezultatul luand decizia cea mai rationala in functie de criterii economice.

Modelul Incremental: Acest model sugereaza ca deciziile sunt adesea luate pe baza ajustarilor treptate ale deciziilor anterioare. Deciziile sunt luate in etape mici, evaluand treptat rezultatele si corectandu-le in functie de informatiile noi sau schimbarile circumstantelor.

Modelul Bazat pe Intuitie: Acest model subliniaza importanta intuitiei si experientei personale in luarea deciziilor. Persoana se bazeaza pe sentimente, judecati subiective si senzatii pentru a lua o decizie, fara a se baza exclusiv pe analiza rationala sau informatiile obiective.

Modelul de Luare a Deciziilor in Grup: Acest model implica implicarea mai multor persoane in procesul de luare a deciziilor. Deciziile sunt luate prin discutii si negocieri, in care fiecare membru aduce contributia sa si sunt luate in considerare mai multe puncte de vedere.

Acestea sunt doar cateva exemple de modele de luare a deciziilor si exista multe alte teorii si abordari in acest domeniu.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Read More... from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Read More... from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Optimizarea portofoliului de branduri

Optimizarea unui portofoliu de brand implica gestionarea si organizarea strategica a ofertei de produse ale unei companii pentru a maximiza valoarea globala a marcii si cota de piata. Pentru a optimiza portofoliul de marci pentru [...]

Read More... from Decision making models

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Portofoliu de produse vs portofoliu de branduri

Portofoliul de produse se refera la gama de produse individuale pe care o companie le ofera intr-un anumit moment. Acesta cuprinde toate produsele sau serviciile pe care le comercializeaza o companie, fie ele similare sau [...]

Read More... from Decision making models

Citeste tot articolul