Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business.

Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar este esentiala si contribuie la succesul pe termen lung al unei companii:

1. Alinierea obiectivelor: Marketingul si Financiarul, desi adesea abordeaza perspective diferite, trebuie sa aiba obiective comune pentru a asigura succesul intregii organizatii. Comunicarea fluenta ajuta la alinierea acestor obiective si la crearea unei viziuni coerente pentru echipa intreprinderii.

2. Optimizarea bugetelor: Financiarul gestioneaza bugetele si alocarile financiare, in timp ce Marketingul are nevoie de resurse pentru a implementa strategiile sale. Comunicarea fluenta asigura o intelegere clara a necesitatilor si o planificare eficienta a bugetelor, maximizand impactul campaniilor de marketing in raport cu resursele disponibile.

3. Evaluarea performantei: Financiarul furnizeaza metrici esentiale pentru a evalua eficienta si rentabilitatea campaniilor de marketing. Comunicarea frecventa intre departamente permite o analiza profunda a datelor financiare si a rezultatelor campaniilor, facilitand ajustarile strategice pentru a obtine rezultate mai bune.

4. Gestionarea riscurilor: O intelegere solida a riscurilor financiare si a oportunitatilor de pe piata este cruciala pentru ambele departamente. Comunicarea fluenta permite identificarea si gestionarea eficienta a riscurilor, contribuind la evitarea problemelor financiare sau a esecurilor de marketing costisitoare.

5. Inovatia si cresterea sustenabila: Comunicarea deschisa intre Marketing si Financiar faciliteaza schimbul de idei si inovatii. Aceasta poate duce la identificarea unor oportunitati de crestere, dezvoltarea de produse si servicii inovatoare si adaptarea rapida la schimbarile din piata.

6. Credibilitatea in fata stakeholderilor: Comunicarea coerenta si colaborarea dintre Marketing si Financiar contribuie la o prezentare mai coeziva a companiei in fata stakeholderilor externi si interni. Aceasta consolideaza increderea in abilitatea organizatiei de a opera eficient si de a atinge obiectivele propuse.

Dar de unde diferenta aceasta de perspectiva dintre cele doua departamente Marketing si Financiar?
Iata cateva argumente:
(1) orientare catre creativitate vs. cifre
(2) ciclul de viata al proiectelor – mai mic la marketing, mai lung la financiar
(3) masurarea performantei – calitativ si impact pe termen lung vs cantitativ bazat pe cifra de afaceri, profitabilitate
(4) riscuri si oportunitati – practivitate vs risk averse
(5) public tinta diferit – clientul si potentialii clienti vs actionari si investitori in general mai interesati de performanta financiara si stabilitatea businessului.

Cheia e in workshopurile in care ambele departamente participa proactiv cu pros and cons si aduc pe masa cele mai bune solutii pentru brand.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Read More... from Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Read More... from Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Read More... from Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Optimizarea portofoliului de branduri

Optimizarea unui portofoliu de brand implica gestionarea si organizarea strategica a ofertei de produse ale unei companii pentru a maximiza valoarea globala a marcii si cota de piata. Pentru a optimiza portofoliul de marci pentru [...]

Read More... from Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Citeste tot articolul