Scris de Dochita Zenoveiov

Ce face brandingul pentru un avocat?

Azi, intr-un meeting informal, ma intreba o prietena cum sa explice unui avocat nevoia de branding. Site-ul avocatului avea nevoie urgenta de rebranding.

Mai precis ce anume?
Definirea misiunii, viziunii si a valorilor, a tonului vocii si a identitatii vizuale.

Trebuie sa clarificam ca brandingul nu se refera doar la aspectul vizual sau la designul unei prezentari. Procesul de branding este unul complex, care implica definirea si comunicarea valorilor, viziunii si misiunii unei companii, crearea unei identitati unice si a unei experiente de brand coerente pentru clienti, angajati si parteneri.

Brandingul este o strategie de afaceri care isi propune sa construiasca o relatie puternica si durabila intre companie si publicul sau, prin dezvoltarea unei imagini de brand puternice si a unei identitati unice. Acest proces implica definirea si comunicarea valorilor, viziunii si misiunii companiei, precum si crearea unei imagini vizuale, a unor mesaje de marketing si a unor experiente de brand care sa sprijine aceste valori.

In procesul de branding, designul vizual este doar una dintre componente. Desi este important sa se creeze o identitate vizuala puternica, aceasta trebuie sa fie construita in jurul valorilor si a mesajelor de brand ale companiei, si sa fie consistenta in toate punctele de contact cu publicul: in ambiental, papetarie, website.

Brandingul este un proces continuu si solicita comunicare si implicare a brandului cu clientii interni ai companiei si cei externi. Daca una din valorile brandului ar fi de exemplu increderea, pentru ca asta cauta clientii, trebuie aliniate toata partea operationala la aceasta valoare. Ce inseamna incredere pentru departamentele IT, contabilitate sau PR si comunicare ale cabinetului de avocatura? Acest proces de aliniere si transformare organizationala necesita timp, mentorat si suport din partea unor companii care pot sprijini schimbarea, o pot evalua si monitoriza.

Procesul de branding este mult mai complex decat simpla creare a unui design vizual pentru o prezentare. Este o strategie de afaceri complexa care implica definirea si comunicarea valorilor, viziunii si misiunii companiei, crearea unei identitati unice si a unei experiente de brand coerente pentru clienti, angajati si parteneri, precum si dezvoltarea unei culturi organizationale puternice si a unei relatii puternice si durabile cu clientii.

Cum poate fi explicat brandingul unui avocat? O prezentare sau o brosura a acestuia – bine sau prost realizata – e ca o pledoarie. Ea poate fi atat de simpla si puternica in acelasi timp incat poate vorbi clientului in locul avocatului si cand acesta nu mai este in intalnire. Ca are un design actual sau invechit, un mesaj relevant sau nu prea, brosura tot isi face treaba. Diferenta este in cum faci ca brosura sa te reprezinte, sa vorbeasca in numele tau si sa vorbeasca de bine in numele tau, si mai mult decat atat, sa produca bunastare in absenta ta.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

Read More... from Ce face brandingul pentru un avocat?

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

Read More... from Ce face brandingul pentru un avocat?

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Optimizarea portofoliului de branduri

Optimizarea unui portofoliu de brand implica gestionarea si organizarea strategica a ofertei de produse ale unei companii pentru a maximiza valoarea globala a marcii si cota de piata. Pentru a optimiza portofoliul de marci pentru [...]

Read More... from Ce face brandingul pentru un avocat?

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Portofoliu de produse vs portofoliu de branduri

Portofoliul de produse se refera la gama de produse individuale pe care o companie le ofera intr-un anumit moment. Acesta cuprinde toate produsele sau serviciile pe care le comercializeaza o companie, fie ele similare sau [...]

Read More... from Ce face brandingul pentru un avocat?

Citeste tot articolul