3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

Da!

In acest articol iti vom impartasi cateva din secretele care stau la baza unei identitati vizuale reusite.

Insa pentru ca nu poti pregati o reteta fara sa stii ce anume gatesti, hai sa vedem mai exact ce inseamna o identitate vizuala.

Identitatea vizuala, joaca un rol foarte important in procesul de branding al afacerii tale.
De ce? Ce anume reprezinta?
Ei bine identitatea vizuala este imaginea acesteia si pentru ca stim ca iti doresti sa ai clienti care sa ramana cu o impresie placuta si memorabila, acesta este un aspect pe care fara doar si poate, nu trebuie sa il neglijezi.

Putem defini identitatea vizuala ca un instrument care are ca scop comunicarea printr-un limbaj vizual, cine esti si ce reprezinta afacerea ta, si este compus din urmatoarele elemente:

 • logo este alcatuit la randul lui din cateva elemente: simbol, logotype (este maniera de scriere a numelui brandului). Alcatuirea unui logo poate varia din punct de vedere compozitional si nu este obligatoriu sa fie folosite toate elementele mai sus mentionate. De exemplu putem avea un logo format din: simbol + logotype, logotype, logotype; simbolul poate fi detasat sau incorporat in logotype
 • supergraficul este acel grafism care suplineste de cele mai multe ori logo-ul si creeaza memorabilitate
 • tagline, care este asociat logo-ului, este recomandat mai ales atunci cand numele nu este descriptiv, iar brandul este la inceput de drum; a nu se confunda tagline-ul cu sloganul; sloganul fiind asociat campaniilor de brand; sloganul se poate schimba de la o campanie la alta; tagline-ul este asociat brandului, nu campaniei de comunicare de brand
 • familia de fonturi, aici ne referim la fontul de sistem (pe care il are orice calculator) care poate fi folosit, atat in comunicarea interna, cat si in cea din online si fontul de literatura care se foloseste pe materialele tiparite (brosuri, cataloage, flyere, materiale de prezentare)
 • paleta de culori
 • imageria care este stilul de imagine pe care il utilizeaza brandul.
 • Identitate vizuala se utilizeaza coerent si consecvent in:

 • aplicatii de brand: foi cu antet, carti de vizita, plicuri, pliante, brosuri, carti, etc.
 • website
 • imprimari textile: tricouri, sepci, uniforme, etc
 • design ambiental
 • signalistica
 • Acum ca te-ai familiarizat cu acest concept hai sa vedem care sunt cele 3 secrete cu ajutorul carora vei reusi sa alcatuiesti reteta perfecta pentru identitatea vizuala a brandului tau:

  1. Elemente cheie ale brandului. Din experienta acumulata de-a lungul timpului, am constatat ca aceste elemente cheie sunt baza perfecta pentru inceperea conceptului identitatii. De exemplu:
  – Care sunt misiunea, viziunea si valorile?
  – Ce tip de servicii oferi?
  – Care este vocea brandului tau?

  2. Forme simple. In realizarea logo-ului si a altor elemente grafice ce compun identitatea vizuala, utilizarea formelor simple este foarte importanta pentru ca oamenii retin, mai presus de cuvinte si texte, forme. Acestea pot fi organice si naturale sau pot fi triunghiuri, patrate, cercuri sau dreptunghiuri; este un plus sa fie simple. In loc de forme complexe, recomandam sa folosesti forme simple si usor de retinut, deoarece acestea prin simplitatea lor creeaza un impact vizual puternic si memorabil.

  3. Colour says it all. Oamenii se raporteaza si isi aduc aminte imagini foarte repede, iar culorile sunt o parte esentiala a oricarui element vizual. Ne dezvoltam asociind culorile cu lucrurile și emotiile. Este aproape o a doua limba. Asa ca atunci cand alegi paleta cromatica, alege culori care sa reprezinte perfect brandul tau.

  Daca intrebarea la care te gandesti acum este daca aceste 3 secrete sunt tot ce ai nevoie pentru identitatea ta vizuala, ei bine ele reprezinta doar o parte din ingredientele unei retete de succes.
  Insa vom mai vorbi despre acest subiect in urmatoarele articole.

  PS Reteta perfecta si general valabila nu exista, insa reteta perfecta pentru tine, DA!

  Mai multe articole

  INOVEO a scris

  Importanta designului sustenabil in branding

  Daca toata lumea vorbeste despre sustenabilitate, nu putem sa nu vorbim si noi, din perspectiva brandingului. Constientizarea ecologica a fost dintotdeauna o tendinta in crestere. Acum, mai mult ca niciodata, brandurile se afla sub presiunea [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul

  INOVEO a scris

  Fonturile sans serif „ciudate”: Trendul anului 2024

  Evolutia si schimbarile tendintelor de la un sezon la altul sunt cele mai pregnante atunci cand vine vorba de design. In ceea de priveste designul grafic, printre altele, anul acesta ne aduce in prim-plan o [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul

  INOVEO a scris

  Cat de complex trebuie sa fie website-ul tau?

  Este clar ca website-urile devin din ce in ce mai mari si complexe si de vina sunt atat programatorii, cat si clientii. Programatorii vor sa arate ca pot face lucuri complicate, iar clientii vor website-uri [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul

  INOVEO a scris

  INOVEO raspunde intrebarilor Anuarului ZF Branduri Romanesti 2024

  Care e reteta pentru crearea unui brand? De cat timp ai nevoie ca sa il construiesti? Cat costa? De unde incepi si unde termini? Care sunt ingredientele-cheie? De ce te poti lipsi, de ce nu? [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul