3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

Da!

In acest articol iti vom impartasi cateva din secretele care stau la baza unei identitati vizuale reusite.

Insa pentru ca nu poti pregati o reteta fara sa stii ce anume gatesti, hai sa vedem mai exact ce inseamna o identitate vizuala.

Identitatea vizuala, joaca un rol foarte important in procesul de branding al afacerii tale.
De ce? Ce anume reprezinta?
Ei bine identitatea vizuala este imaginea acesteia si pentru ca stim ca iti doresti sa ai clienti care sa ramana cu o impresie placuta si memorabila, acesta este un aspect pe care fara doar si poate, nu trebuie sa il neglijezi.

Putem defini identitatea vizuala ca un instrument care are ca scop comunicarea printr-un limbaj vizual, cine esti si ce reprezinta afacerea ta, si este compus din urmatoarele elemente:

 • logo este alcatuit la randul lui din cateva elemente: simbol, logotype (este maniera de scriere a numelui brandului). Alcatuirea unui logo poate varia din punct de vedere compozitional si nu este obligatoriu sa fie folosite toate elementele mai sus mentionate. De exemplu putem avea un logo format din: simbol + logotype, logotype, logotype; simbolul poate fi detasat sau incorporat in logotype
 • supergraficul este acel grafism care suplineste de cele mai multe ori logo-ul si creeaza memorabilitate
 • tagline, care este asociat logo-ului, este recomandat mai ales atunci cand numele nu este descriptiv, iar brandul este la inceput de drum; a nu se confunda tagline-ul cu sloganul; sloganul fiind asociat campaniilor de brand; sloganul se poate schimba de la o campanie la alta; tagline-ul este asociat brandului, nu campaniei de comunicare de brand
 • familia de fonturi, aici ne referim la fontul de sistem (pe care il are orice calculator) care poate fi folosit, atat in comunicarea interna, cat si in cea din online si fontul de literatura care se foloseste pe materialele tiparite (brosuri, cataloage, flyere, materiale de prezentare)
 • paleta de culori
 • imageria care este stilul de imagine pe care il utilizeaza brandul.
 • Identitate vizuala se utilizeaza coerent si consecvent in:

 • aplicatii de brand: foi cu antet, carti de vizita, plicuri, pliante, brosuri, carti, etc.
 • website
 • imprimari textile: tricouri, sepci, uniforme, etc
 • design ambiental
 • signalistica
 • Acum ca te-ai familiarizat cu acest concept hai sa vedem care sunt cele 3 secrete cu ajutorul carora vei reusi sa alcatuiesti reteta perfecta pentru identitatea vizuala a brandului tau:

  1. Elemente cheie ale brandului. Din experienta acumulata de-a lungul timpului, am constatat ca aceste elemente cheie sunt baza perfecta pentru inceperea conceptului identitatii. De exemplu:
  – Care sunt misiunea, viziunea si valorile?
  – Ce tip de servicii oferi?
  – Care este vocea brandului tau?

  2. Forme simple. In realizarea logo-ului si a altor elemente grafice ce compun identitatea vizuala, utilizarea formelor simple este foarte importanta pentru ca oamenii retin, mai presus de cuvinte si texte, forme. Acestea pot fi organice si naturale sau pot fi triunghiuri, patrate, cercuri sau dreptunghiuri; este un plus sa fie simple. In loc de forme complexe, recomandam sa folosesti forme simple si usor de retinut, deoarece acestea prin simplitatea lor creeaza un impact vizual puternic si memorabil.

  3. Colour says it all. Oamenii se raporteaza si isi aduc aminte imagini foarte repede, iar culorile sunt o parte esentiala a oricarui element vizual. Ne dezvoltam asociind culorile cu lucrurile și emotiile. Este aproape o a doua limba. Asa ca atunci cand alegi paleta cromatica, alege culori care sa reprezinte perfect brandul tau.

  Daca intrebarea la care te gandesti acum este daca aceste 3 secrete sunt tot ce ai nevoie pentru identitatea ta vizuala, ei bine ele reprezinta doar o parte din ingredientele unei retete de succes.
  Insa vom mai vorbi despre acest subiect in urmatoarele articole.

  PS Reteta perfecta si general valabila nu exista, insa reteta perfecta pentru tine, DA!

  Mai multe articole

  INOVEO a scris

  Evaluarea brandului

  Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul

  INOVEO a scris

  Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

  Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul

  INOVEO a scris

  Avantajele si dezavantajele unui website de tipul One Page

  Site-urile sunt o esentiale pentru orice afacere sau proiect personal. Site-urile de tipul “one page” (o pagina), au devenit foarte populara in ultimii ani. Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de site? Sa [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul

  INOVEO a scris

  De ce culorile alese arata diferit in print fata de online

  Culorile joaca un rol crucial in definirea identitatii vizuale a unui brand. De la celebrul rosu al Coca-Cola la albastrul vibrant al Facebook, culorile au puterea de a evoca emotii, de a crea recunoastere a [...]

  Read More... from 3 SECRETE ALE IDENTITATII VIZUALE

  Citeste tot articolul